Fenntarthatóság

Innováció

Új térinformatikai rendszer segíti jövő hónaptól a gazdákat

Az éghajlatváltozással kapcsolatos részletes és összehangolt adatbázis, a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) május elsején kezdi meg a működését – közölte a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Az adatbázis kialakításának összköltsége 1,6 millió euró volt, a projekt izlandi, liechtensteini és norvégiai támogatásból valósult meg, az Európai Gazdasági Térség (EGT) Alapból, a Közép- és Kelet-Európai Környezetvédelmi Központ (REC) közvetítésével, az összköltségen belül 95 százalékot tett ki a támogatás mértéke – ismertették.    

A térinformatikai rendszer információkat szolgáltat majd egyebek között a felszín alatti vizek, az ivóvízbázisok éghajlati sérülékenységéről, a hegyvidéki villámárvizek kockázatának várható növekedéséről, a mezőgazdaságban, erdészetben, természetes élőhelyeken várható változásokról és a hőhullámok egészségügyi hatásairól, valamint a lehetséges demográfiai, gazdasági változásokról is.

A NATéR segítségével egységes módszertani alapokon mutatják majd be az éghajlatváltozással szembeni kitettséget, érzékenységet, alkalmazkodóképességet, sérülékenységet – közölték.

Az országos, illetve önkormányzati döntéshozók, tervezők, kutatók számára is jól használható rendszer támogatja majd a magyarországi klímakutatást, ilyen, az éghajlatváltozással kapcsolatos részletes és összehangolt adatbázis ugyanis korábban nem állt rendelkezésre.  

A NATéR a http://nater.mfgi.hu honlapon lesz majd elérhető, a regisztrációs lehetőség már megnyílt, a fejlesztők várják az érdeklődő felhasználókat a honlapon – olvasható a földtani intézet közleményében.

agrotrend.hu/MTI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook