Fenntarthatóság

Innováció

Régiós együttműködés az agrárkutatás-fejlesztés érdekében

A biomassza-alapú gazdaságon belül a mezőgazdaság további fenntartható növekedésének biztosítása céljából és a tudásalapú fejlődés előmozdítása érdekében nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kutatásra, az innovációra és a határokon átnyúló együttműködésekre, a régió közös fellépésére – mondta Feldman Zsolt a BIOEAST konferencián, amelyet Földművelésügyi Minisztérium, az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen szervezett február 21-22-én, Budapesten.

Létrehozva:

|

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a „BIOEAST” kezdeményezéssel Magyarország célja a biomassza-alapú gazdaságon belüli tudásalapú mezőgazdaság, akvakultúra és erdészet fenntartható fejlődésének elősegítése a közép-kelet-európai régióban, valamint hogy ez a régió az Európai Kutatási Térségben nagyobb súllyal jelenjen meg, növekedjen részesedése az európai uniós kutatás-fejlesztési célú források felhasználásában.

Gabriel Csicsai, a szlovák Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumának államtitkára beszédében ismertette a 2016-os szlovák EU-elnökség eredményeit és törekvéseit, egyértelműen kihangsúlyozva a kutatási tevékenység meghatározó szerepét és súlyát.

A rendezvényre 7 országból – a visegrádi együttműködés négy országából, valamint Szlovéniából, Romániából és Horvátországból – több mint 100 szakértő érkezett annak érdekében, hogy a biomassza-alapú gazdaság mezőgazdasági vonatkozásában a közép-kelet-európai régió közös kutatási céljai azonosításra kerüljenek. Ez az első nemzetközi szakértői szintű egyeztetés és közös munka, amely ebben a témában segíti az együttműködés elmélyítését a közép-kelet-európai régió országai között.

A programon az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatósága és a Kutatási Főigazgatósága szakértői is részt vettek, akik üdvözölték a régiós összefogást és bátorították az együttműködést. A rendezvény második napján a résztvevő országok felkért szakértői ismertettek néhány eredményes példát (jó gyakorlatot) a biomassza-alapú gazdasághoz kapcsolódóan.

agrotrend.hu / FM

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook