Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Öt hatalmas szemétsziget úszik a Föld óceánjaiban +videó

Öt elképesztő méretű szemétszigetet tereltek össze a tengeráramlási rendszerek a Föld óceánjaiban, az Atlanti-óceán északi és déli részén, az Indiai-óceánon, illetve a Csendes-óceán Észak-Amerikához és Dél-Amerikához közeli régiójában. A folyókból és tengerpartokról az óceánokba kerülő, nagyrészt műanyaghulladékból álló kupacok elhelyezkedése egybevág a nagy óceáni forgásrendszerek középpontjával, ahol az áramlás erőssége a leggyengébb.


Grafika: Tóth Róbert Jónás / Qubit

Az ismert szemétszigetek közül a nagy csendes-óceáni szemétsziget a legnagyobb, ami Hawaii és Kalifornia között, kisebb részben pedig Hawaii és Japán között helyezkedik el. Egy 2018-ban a Scientific Reports folyóiratban közölt kutatás szerint a 1,6 millió négyzetkilométer területen lebegő, legalább 79 ezer tonnás szemétkupac akkora, mint a Föld 18. legnagyobb országa, Mongólia, vagy éppen Magyarország területének tizenhétszerese. Nagy területéből és a szemét többségének parányi méretéből adódóan azonban műholdas mérésekkel nem megfigyelhető.


Grafika: Tóth Róbert Jónás / Qubit

A tanulmány szerint a nagy csendes-óceáni szemétfoltban lebegő 1,8 billió hulladékdarabka 94 százaléka mikroműanyag, melyek a szemétfolt tömegének csupán 8 százalékát teszik ki. A hulladék összességében főleg szintetikus textilekből, autógumi darabkákból, és közösségi hulladékból tevődik össze, de óceánba sodort közúti jelzések és hajóbevonat-darabkák is fellelhetők benne.


Grafika: Tóth Róbert Jónás / Qubit

Az óceáni szemétszigetek és a tengerbe torkolló folyók feltakarításával a hollandiai Ocean Cleanup nonprofit szervezet próbálkozik, amely már több vízi szeméttakarító prototípus tesztelésén van túl. Tavaly nyáron a Jennynek nevezett, 800 méter hosszú, két vontatóhajó által húzott rendszerük a nagy-csendes óceáni szemétfolton 28 tonna hulladékot szedett össze. Az Ocean Cleanup itt nem állt meg, már egy újabb, 2,5 kilométer hosszú rendszer létrehozásán dolgoznak. Tíz darab ilyen rendszer Boyan Slat vezérigazgatójuk szerint képes lehet 5 év alatt a nagy-csendes óceáni szemétsziget 50 százalékának feltakarítására. Kritikusok szerint ez ugyanakkor veszélybe is sodorhatja a felszín közeli élővilágot, illetve a szemétszigetek feltakarítása csak egy elenyésző részét oldaná meg a tengerekbe kerülő műanyagszennyezés problémájának.

agrotrend.hu / Qubit., Steffi Graph

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés