Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Nyílnak az első krókuszok Baján és Ásotthalmon

Az elmúlt napokban már elkezdtek nyílni az első tarka sáfrányok Baján és Ásotthalmon is. Ezt a növény sokan krókuszként ismerik.

Igencsak korán kezdett el kibújni ez a kis növény, hiszen a tarka sáfrányok leggyakrabban február közepén-végén, március elején szoktak virágozni, de az eddigi enyhe télben úgy tűnik nem tudtak már tovább várni. Igaz, ezek az egyedek szinte biztosan nem fognak tudni termést érlelni, hiszen a megporzóik még téli nyugalmi állapotban vannak, és vélhetően a virágok a közelgő mínuszokban el fognak fagyni – írja közösségi oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A nősziromfélék családjába tartozó krókusz növénynemzetség neve a görög „kroké”, azaz fonal szóból származik, amely a virágok fonalszerű, 3 ágú bibéjére utal. Az arab eredetű, sárgát jelentő „sáfrány” szavunk szintén a bibére, illetve ennek sárga (sokszor vöröses narancssárga) színére vonatkozik. Több fajuk a természetben is előfordul hazánkban. A Duna-Tisza közén a tarka sáfrány (Crocus reticulatus) él. A védett kora tavaszi növény legnagyobb állománya a Kiskunság Nemzeti Parkban a Madarasi Marhajárás területén található, a Kiskunság déli részén szokott a leghamarabb virágozni. 

Fotó: Tamás Ádám

Elsősorban mediterrán faj, hazánktól északabbra nem is fordul elő, ám ellentétben sok rokonával, nem hegyoldalakon vagy nedves réteken, hanem a száraz homokterületek sztyepprétjein vagy az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyeken fordul elő. 

Hagymás évelő, nevét a virágszirmain látható mintázatról kapta. Virágzáskor magassága alig 4-8 (maximum 10-12) centiméter; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot. A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat (a Kiskunságban a fehér, míg például a Nyírségben a lilás alapszínű változat gyakoribb valamivel), a külső lepelleveleken pedig 3-3 sötétlila színű csík húzódik. Igen ritkán ezek a csíkok hiányozhatnak, ilyenkor a növény rokonára, a hasonlóan apró termetű fehér sáfrányra hasonlít, azonban ott a lepellevelek csúcsa kerekebb, illetve élőhelyeik sem fednek át.

Sajnos néhány nap alatt elvirágzik,  így tömeges virágzását is csupán 1-2 hétig lehet megcsodálni. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyébként szirmait összecsukva tartja. Természetvédelmi értéke 10 ezer forint. 

agrotrend.hu / baon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés