Fenntarthatóság

Innováció

Nemcsak tanítani, nevelni is kell a gyerekeket a fenntarthatóságra

Az értékrendjének befogadása és az értékek szokásokká alakítása viszont hosszú folyamat.

Létrehozva:

|

Tizenkettedik alkalommal osztották ki a Zöld Óvoda, és hatodik alkalommal az Örökös Zöld Óvoda címeket, amelyekre összesen 253-an pályáztak – olvasható az Agrárminisztérium (AM) közleményében.


A magyarországi Zöld Óvoda címet 2006 óta több száz intézmény nyerte el – fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Az elismeréseket igazoló okleveleket László Tibor Zoltán, az AM környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Pálfi Erika, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Köznevelési Tartalomfejlesztési főosztályvezetője adta át a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban.

A szakmai nappal egybekötött ünnepi rendezvényen az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezet- és természetvédelemre, a fenntarthatóságra nevelést már a kisgyermekkorban meg kell kezdeni.

László Tibor szerint a Zöld Óvoda Program kiváló lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a gyermekeket érzékenyebbé, fogékonyabbá tehessük az élhető világ megőrzésére.

Hozzátette: a fenntarthatóság elsősorban értékrend, amelyet ez a kezdeményezés mind céljában, mind szellemiségében immáron 12 éve szolgál. Az AM kiemelt feladatnak tekinti a kisgyermekkori

  • környezeti nevelést,
  • szemléletformálást,
  • a környezettudatos állampolgári magatartás megalapozását segítő programok fejlesztését,
  • erősítését és támogatását.

Pálfi Erika hangsúlyozta:

a fenntarthatóság értékrendjének befogadása és az értékek szokásokká alakítása hosszú folyamat,

ezért a Zöld Óvodák kiváló és következetes alapozó munkája elengedhetetlen. Erre tudnak építeni az iskolák, elsősorban a szintén a fenntarthatóság szellemiségét közvetítő Ökoiskolák.

A nevelő- és oktatómunkában is nagyon fontos az egészintézményes megközelítés, vagyis az, hogy a fenntarthatóságra való nevelés nemcsak ismeretátadásban, hanem mintaadásban, az óvodák és az iskolák minden dolgozója által egységesen közvetítve jelenjen meg.

Idén 234 óvoda részesült az elismerésekben. Közülük 49 először, 91 másodszor, 56 pedig harmadszor pályázott. 37-en részesültek Örökös Zöld Óvoda elismerésben, egy intézmény pedig megtartotta a címét. A nyertesek listája itt olvasható.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook