Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Megkezdődött a kárókatonák gyérítése a Balatonnál

Négy balatoni helyszínen összesen 41 darab nagy kárókatonát lőttek ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei. A munkát heti rendszerességgel folytatják a téli időszakban.

Mint ismert, évről évre egyre nagyobb károkat okoznak a mértéktelen étvágyukról és pusztító életmódjukról ismert kárókatonák, pusztítják a balatoni halállományt – írta a Veszprém megyei hírportál. Míg korábban, a hazánk kontinentális éghajlatára jellemző telek idején vizeink befagytak, a madarak átrepültek felettünk. Azonban ennek elmaradása miatt egyre többen töltik el nálunk a téli hónapokat – írja a likebalaton.hu.

A nagy kárókatona legalább napi fél kilogramm halat fogyaszt el, így egy téli napon a Balatonon akár egy kamion­nyi haltelepítés mennyiségét fogyaszthatják el az itt telelők.

Fotó: freepik

“A gyérítés költési időn kívül nem engedélyköteles tevékenység haltermelő gazdaságokban, kivéve, ha az madárvédelmi irányelv alapján kijelölt Natura 2000 területen, illetve ha védett területen található” – írja tanulmányában a Balatoni Limnológiai Intézet.

“Az alsóörsi éjszakázó helyen a közelben zajló építkezés miatt kevesebb kárókatonát láttunk, itt lövés nem, csak riasztás történt. A többi helyszín kilövési számai az alábbiak szerint alakultak: Tihanyban 9 db, Balatonedericsen 4 db, Vonyarcvashegyen két helyszínen 24 db, illetve 4 db madár esett.” – írja a január 4-én megkezdett munkálatokkal kapcsolatban a balatonihal.hu.

A szakemberek azt írják, hogy az elejtett kárókatonák sokszor elérhetetlen helyekre esnek, de ha sikerül felkeresni a tetemeket, akkor fotókat készítenek néhányukról. A felnyitott példányokban keszeg- és egy süllőmaradványokat találtak. A munkát a tél folyamán rendszeresen folytatják.

agrotrend.hu / veol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés