Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

A vándorsólymok hajnalban vadásznak

A vonuló récefajok nyomában időnként vándorsólymok is felbukkannak a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Előfordul, hogy a városokban is megjelennek, ahol parlagi galambokra vadásznak.

Az északi tájakról érkező vándorsólymok nem gyakori vendégek a Dél-Alföldön. Télen azonban néhány vendégeskedő példány errefelé is megfordul, elsősorban a vizes élőhelyek környékén, ahol a vonulás közben megpihenő récékre vadásznak. A Biharugrai-halastavakon és a kardoskúti Fehér-tónál is minden télen felbukkannak vándorsólymok.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon belül a Hortobágy-Berettyó folyó mentén, illetve a Kenderesszigeti-halastavakon figyeltünk meg a korábbi években vándorsólymokat. Idén azonban eddig egyetlen példány sem került még szem elé. Ennek egyik lehetséges oka az, hogy a szokásosnál jóval több parlagi sas telel a térségben, s ezek a ragadozók gyakran elrabolják a vándorsólymoktól a megszerzett zsákmányt.

Fotó: Czifrák Gábor

Érdekesség, hogy a vándorsólymok a városokba is szívesen ellátogatnak. Azokat a helyeket keresik, ahol sok a parlagi galamb. Békéscsabán, a református templomon, Orosházán pedig a víztornyon láttak többször is zsákmányra leső vándorsólymot. Voltak megfigyelések Szarvason, Hódmezővásárhelyen és más városokban is. Az ottani parlagi galamb állomány valóságos terített asztalt jelent számukra.

A vándorsólymok leginkább a hajnali, kora reggeli órákban vadásznak. Teszik ezt azért, mert ilyenkor a sasok még alszanak, s így kisebb az esély arra, hogy elorozzák tőlük a zsákmányukat. A vízimadarakon kívül rigókat és apró madarakat is gyakran elkapnak. Ezeket sokszor a levegőben fogyasztják el azért, hogy más ragadozók el ne vegyék tőlük.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés