Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

„Mágikus” csomagolóanyagon dolgozik egy magyar cég

Az ígéret a szélsőséges hőállóság. A BME is részt vesz a fejlesztésben.

Magas hőállóságú PET csomagolóanyag előállításán dolgozik a Pro-Form Ipari és Kereskedelmi Kft., a projekt összköltségvetése meghaladja az 1 milliárd forintot – írta az Infostart. A fejlesztésben konzorciumi partnerként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) is részt vesz. A közlemény szerint az új termék prototípusának megalkotásához a konzorciumi tagok a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) Plusz forrásából 642,49 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesültek.

A cég közleményében kifejti: a forgalomban levő PET csomagolóanyagok döntő többsége korlátozottan hőálló. A koronavírus-járvány azonban felerősítette az igényt a nagy hőállóságú kristályos PET (CPET) csomagolóanyagra, amely alkalmas arra, hogy az élelmiszereket meg is lehessen sütni bennünk.

Fotó: Getty Images

A CPET magas ára miatt azonban üzletileg akkor lehet jelentős előnyt elérni, ha innovatív eljárással alacsonyabb áron sikerül a minőségi követelményeknek megfelelni. Ezért a Pro-Form Kft. és a BME olyan CPET tálcát akar fejleszteni, amely jelentős mennyiségű újra felhasznált alapanyagot (PET) tartalmaz. A projekt 2025-ben zárul.

A mintegy 230 embert foglalkoztató Pro Form Kft. magyar magántulajdonban van. A vállalkozás több mint 30 éve tevékenykedik a hőre lágyuló műanyag feldolgozásának területén. A társaság termékeinek 60 százalékát exportálja.

A cég honlapján közzétett információk szerint gyártó- és raktárterületüket folyamatosan bővítik, jelenleg több mint 6500 négyzetméter gyártó-, illetve 8500 négyzetméter raktárterülettel rendelkeznek. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Pro-Form Kft. nettó árbevétele 2021-ben 7,041 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 5,739 milliárd forintot tett ki. A társaság tavaly 1,250 milliárd forint nyereséggel zárt, 2020-ben pedig 1,037 milliárd forint volt az adózott eredménye.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés