Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Javul a Sajó vize

A Sajó menti kutak ellenőrzésekor már egyetlen vízmintában sem találtak megemelkedett arzénszintet – közölte a Rozsnyói regionális Közegészségügyi Hivatal.

Korábban az Index helyszíni riportban számolt be arról, hogy négyszázszorosa a megengedettnek a Sajóba ömlő szenny arzénkoncentrációja. A legutóbbi vizsgálatkor azonban már nem találtak emelkedett arzénszintet a folyóban. 

Olyan értékeket vizsgáltak a vízmintákban, amelyek felbukkanására számítani lehetett a Sajó vizének szennyezettsége miatt. Huszonhat laboratóriumi elemzést végeztek, amely közül tizenkilenc mutatott ki egészségre ártalmatlan elemeket a vízmintákban. A szlovák hivatal közlése szerint egyes elemek értéke ugyan magasabb az átlagosnál, de ez nem veszélyezteti közvetlenül az emberi egészséget – írja az Infostart

Fotó: MTI

Hét mintában a vas és a mangán, egyben pedig a nikkel megemelkedett értékét regisztrálták. Egyetlen vizsgált vízmintában sem emelkedett meg az arzéntartalom – közölte a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal. 

A hivatal igazgatójának tájékoztatása szerint a vezetékes vízben is megfigyelhetően emelkedett a vas és a mangán szintje. Jozef Varga szerint a környező településekre évek óta jellemző a vízben tapasztalható emelkedett mangánszint, amiről már többször konzultáltak szakértőkkel.  Néhány mintában jelentősen magasabb a mangán szintje, ezekkel a problémákkal külön foglalkozunk  – közölte Jozef Varga. Bár nem készülnek arra, hogy a Sajóban fellelhető szennyező anyagok megmérgezik a környéken található közüzemi és egyéni ivóvízforrásvizeket, mégis folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét. 

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia párt korábban arról számolt be, hogy az általa megrendelt elemzések alapján a Sajó folyó környéki kutak vize nem felel meg a követelményeknek, ugyanis a vizsgált kutak 80 százalékában a vas mennyisége túllépte a megállapított határértéket.

A vasércbánya vezetősége visszautasítja a párt vádjait, mert állításuk szerint a környéken található kutak vizének minősége eddig sem felelt volna meg a kritériumoknak. 

agrotrend.hu / Index

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés