Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Izgalmas látnivalók Észak-Magyarországon

Tavaly az ÉSZAKERDő Erdőgazdasági Zrt. lillafüredi Zsófia-kilátója nyerte el az Év Kilátója címet. Országos szinten is közismertek és rendkívül népszerűek az erdőgazdaság által működtetett Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasutak.

A társaság Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 107 ezer hektár állami tulajdonú területen gazdálkodik, melyből 103 ezer hektár az erdő. Az állami erdőgazdaság az elmúlt öt évben 54 hektáron telepített új erdőt, mintegy 4100 kg makk és 237 ezer csemete elültetésével. Kezelt területeinek több mint háromnegyede áll természetvédelmi oltalom alatt. Az erdőket sújtó természeti károk miatt összesen mintegy 26 hektáron végzett pótlást 124.500 csemete felhasználásával. Az erdőgazdaság részt vett a Településfásítási Programban is, amely keretében 98 helyszínen 2900 fát ültettek el. A februárban lezárult szociális tűzifaprogramhoz több mint 36 ezer köbméter fával járult hozzá.


Kis-Milici panoráma Fotó: ÉSZAKERDő Erdőgazdasági Zrt.

A Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park egyaránt különböző fokú védettség alatt álló területein jött létre. Ezen kívül a Zempléni- és a Lázbérci Tájvédelmi Körzet, valamint négy természetvédelmi terület található itt. Az erdőgazdaság változatos, hegy-, domb-, és síkvidéket egyaránt magába foglaló földrajzi tájakon, rendkívül sokszínű geológiai- és talajviszonyok mellett dolgozik. Működési területén található a Tisza folyó észak-magyarországi vízgyűjtő területe, a Sajó, a Bódva, a Hernád és a Bodrog magyarországi szakasza. Hegyvidéki területei a Bükk és a Zemplén hegységben, valamint az Aggtelek-Rudabányai hegyvidéken vannak.


Zsófia-kilátó, Lillafüred. Fotó: ÉSZAKERDő Erdőgazdasági Zrt.

Az állami erdőgazdaság tanösvényekkel, sétautakkal, turistaszállókkal, kilátókkal együtt több mint kétszázötven kirándulóhelyet üzemeltet. A 18 történelmi emlékhely mellett egy erdészeti, vadászati és természetvédelmi gyűjteményt, illetve Lillafüreden ökoturisztikai központot tart fenn. A Lillafüredi és Pálházi Állami Erdei Vasutak évente kirándulók százezreit szállítják a Bükk, illetve a Zemplén erdeibe. A Lillafüredi Állami Erdei Vasút fővonala tizennégy kilométer hosszú.


Lillafüredi Állami Erdei Vasút. Fotó: ÉSZAKERDő Erdőgazdasági Zrt.

Miskolc és Garadna között a Szinva- és a Garadna-patakok völgyében közlekedve, számos érdekes látnivalót kínál az utazóknak. Kihagyhatatlan célpont a Palotaszálló, a Hámori-tó, illetve a társaság által tavaly újjáépített Zsófia-kilátó, amely elnyerte az év kilátója címet. A tíz kilométer hosszú nyomvonallal rendelkező Pálházi Állami Erdei Vasút Magyarország egyik legrégebbi ilyen jellegű létesítménye. Pálházától Rostallóig közlekedik a Kemencepataki völgyében, útja során a Zempléni Tájvédelmi Körzet legszebb részeit érinti.


Békénypuszta mini tanösvény. Fotó: ÉSZAKERDő Erdőgazdasági Zrt.

A társaságnál vallják, hogy az erdész hivatás gyakorlásának szerves része az ifjúság nevelése, a környezettudatosság közvetítése. Ennek érdekében három erdészeti erdei iskolát működtetnek. A Bagoly-Vár Fónagyságon, a Bikk-Makk Répáshután, a Csanyiki Erdőház pedig a Bükk keleti kapujában várja a fiatalokat. Mindenütt természetes környezetben, a szabadban zajló foglalkozásokat szorgalmazva biztosítanak lehetőséget a gyermekek számára az erdei életközösséggel, az erdőgazdálkodással és a természetvédelemmel kapcsolatos ismeretek elsajátítására.


Andókút télen. Fotó: ÉSZAKERDő Erdőgazdasági Zrt.

Találjuk meg együtt Magyarország legszebb erdejét!

A szavazók között hetente nyereményeket sorsolunk ki.

Kapcsolódó oldalak:
Agrárminisztérium nyereményjáték
Nyereményjáték szabályzat

agrotrend.hu / AM Sajtóiroda

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés