Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Fenntarthatóság

Innováció

Igen eredményes a fásítási program

Az Agrárminisztérium Településfásítási Programjára megyénk falvai és kisváro­sai is jelentkeztek. Az igényeket július 31-ig lehetett benyújtani, a Tiszazug számos települése így Kunszentmárton, Martfű, Szelevény és Tiszasas is sikeresen pályázott. Így egyéb fejlesztési lehetőségek mellett ezzel is élhetnek.

A tíz-tizennégy centiméter törzsátmérõjû, kettõ-öt méter magas, három-négy éves, földlabdás vagy konténeres sorfák szállítási költségeit is fedezi a pályázat. A növényeket 2020 õszén vagy 2021 tavaszán ültethetik el – írja a szoljon.hu.

fotó: pixabay.com

Kunszentmárton életében a zöldítés és a zöldterületek megfelelõ kezelése is fontos. Jelenleg harminc magas kõrisfára pályáztak.

– Két helyszínen tervezzük az ültetést. A bölcsõdénk játszóudvarát nemrégiben újítottuk fel, ott elengedhetetlen, hogy a kõrisek árnyékot biztosítsanak a gyerekeknek. Illetve a sportcsarnok környékén is folyamatosak a fejlesztések, így ott is helyet kap néhány fa – mondta Wenner-Várkonyi Attila, polgármester. Részletezte: a csarnok melletti területen egyéb pályázati forrásból mini KRESZ-park és extrém sportpálya is épül. A fasáv egyfajta szép környezetet, por és zaj elleni védelmet, valamint árnyékot is biztosít.

Az ültetés idõpontját 2021 tavaszára tûzték ki, amit társadalmi munkában hirdetnek meg, hogy a városlakók is csatlakozhassanak.

Szelevény is nyert fákat, tizenhatot el is ültetnek õsszel.

– A játszóterünk tûzõ napon van, már többször próbáltunk facsemetéket ültetni több, de inkább kevesebb sikerrel. Most elég nagyokra – kettõ-öt méteresekre – lehetett pályázni. Szeretnénk szakszerûen elültetni, és figyelni rájuk – mondta Kerekesné Holló Helga polgármester.

Az ezüst hárs és puszta szil a piactérnél is helyet kap.

– Nemrégiben kivágattunk négy nyárfát, amik veszélyeztették a piacot. Az ágai több alkalommal is letörtek, könnyen balesetet okozhattak volna, azok helyére telepítünk még néhányat, de az önkormányzat udvarára is jut belõlük – részletezte. Hozzátette: a pályázati forrás a fa és a szállítás költségeit is fedezi.

Martfûn is két helyszínt jelöltek meg, a temetõbe és a kastélyszálló környékére is kerül a sorfákból.

agrotrend.hu / szoljon.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés