Fenntarthatóság

Cseh kucsmagomba, a süveges tavaszhírnök

Legkorábban megjelenő kucsmagombafajunkkal akár már a meteorológiai tél utolsó hónapjában, februárban is találkozhatunk, ha kellőképpen enyhe az időjárás. Ehhez persze figyelmesen kell járni-kelni a természetben, a „valódi gombaszezont” hazánkban megnyitó cseh kucsmagomba ízletes termőtesteit ugyanis még a rutinosabb gombászok sem mindig találják meg az avartakaró alatt.

A csészegombák (Pezizales) rendjének kucsmagombafélék (Morchellaceae) családjába tartozó cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) február és április között fejleszti látványos termőtesteit, amely úgynevezett süvegre, valamint tönkre különül. Harang alakú, lekerekített csúcsú, vörösesbarna vagy sárgásbarna színű, szabadon álló peremű, 2–4 centiméter magas és 1–5 centiméter átmérőjű süvege hosszirányban erősen ráncolt, redős.

A süvegperem fiatalon a tönkhöz ér, idővel azonban attól eltávolodik, felhajlik. A spóratermő réteg a süveg rácos, redős felületét borítja. A 2–15 centiméter hosszú, 1–3 centiméter átmérőjű, hengeres vagy lefelé kissé vastagodó, belül vattás állományú, idővel üregessé váló tönk fehéres vagy sárgás színű, sima felületű, gyakran piciny, sárgás vagy sárgásbarna szemcsékkel díszített. Húsa törékeny, vékony, nedvdús, barnásfehér színű, szagtalan és enyhe ízű.

Fotó: Adobe Stock

A korhadékbontó (szaprotróf) cseh kucsmagomba üde lomberdőkben, ligeterdőkben, cserjés erdőszéleken, nedves talajú területeken él. Alföldi nyárasokban is igen gyakori, középhegységi területeinken pedig vadcseresznyefák alatt telepedik meg előszeretettel. Szeszélyes faj, nem minden évben örvendezteti meg a gombászokat, de megéri várni rá. A magunk gyűjtötte gombákra tapadt szennyeződéseket (avardarabkákat, talajmorzsákat, homokszemeket) legkönnyebben úgy távolíthatjuk el, ha a konyhai szűrőbe helyezett termőtesteket finom vízsugárral lezuhanyoztatjuk, ügyelve arra, hogy ne áztassuk el, illetve törjük össze azokat. A lecsepegtetett cseh kucsmagombákat igen sokféleképpen felhasználhatjuk, remek levest, mártást készíthetünk belőlük, a nagyobbakat pedig meg is tölthetjük. A formás termőtestek szárítmány készítésére is alkalmasak, érdemes ezen a vonalon is elindulni, ha szeretjük a különlegességeket.

STÁTUSZ

A hazánkban szabadon gyűjthető cseh kucsmagomba (Verpa bohemica) a piacon, valamint az egész ország területén árusításra engedélyezett gombafajok közé tartozik. Fogyasztása – az ízletes, a hegyes, a fattyú- és a pusztai kucsmagombához hasonlóan – csak 20 perces hőkezelést követően javasolt, mivel nyersen vagy nem kellőképpen megfőzve vagy megsütve gasztrointesztinális panaszokat okozhat.

FŐ AZ ÓVATOSSÁG

A magunk gyűjtötte, étkezési célra szánt termőtesteket minden esetben vizsgáltassuk meg hivatásos gombaszakértővel! A piaconline.hu weboldalon a gombavizsgálat helyszíneiről és a nyitvatartási időkről, a fortissimafungus.com/szakellenorok/ oldalon  a gombaszakellenőrökről kaphatunk tájékoztatást.

agrotrend.hu / Turista Magazin

 

Tovább olvasom

Az Év Agrárembere támogatók

 
A Jövő Agrárszakembere kategóriatámogató
Mc’donalds
Állattenyésztés kategóriatámogató
Bonafarm Zrt.
Szakmai partner
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Főtámogató
Limagrain Hungária Kft.
Borászati partner
Koch Borászat Kft.
Partner
Magyar Növényvédelmi Szövetség
Kertészet kategóriatámogató
Délalföldi Kertészek Szövetkezete
A közönségdíj támogatója
Agrármarketing Centrum
Növényvédelem kategóriatámogató
Kwizda Agro Hungary Kft
Fiatal Gazda kategóriatámogató
Lidea Hungary Kft.
Autós partner
WALLIS MOTOR PEST
Agrárinnováció kategóriatámogató
Greenman Kft
Erdőgazdálkodás kategóriatámogató
MEGOSZ
Vendéglátó partnerünk
La’ Róna Bisztró és Borbár
Feldolgozó-élelmiszeripar kategóriatámogató
Master Good Kft.
ÖKO gazdálkodás kategóriatámogató
Debreceni Egyetem
Szakmai partner
Nyakas Farm
Szántóföldi növénytermesztés kategóriatámogató
Agro Masters Hungary Kft.
A különdíj támogatója
Erste Bank Hungary Zrt.
Szervező
Agrotrend Csoport Zrt.
 
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés