Fenntarthatóság

Innováció

Bivalyokkal a gólyatöcsök védelmében

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében levő homogén nádast alakítottak át nyílt vizű szikes mocsárrá a bivalyok Katymár határában, ahol egy helyi állattartó magyar házi bivalyai végzik a természetvédelmi célú élőhely kezelést.

Létrehozva:

|

A területet 2016-ig részterületen történő nádaratással hasznosítottuk, majd ezt követően kerültek ide a bivalyok. Már az első évben megnyitották a zárt nádast és a vízimadarak számára kedvezőbb mozaikos élőhelyi állapotot értek el – írják a knp.hu-n.


A bivalyok taposásukkal és legelésükkel felnyitják a nádasokat és ideális költőhelyet teremtenek a partimadaraink számára. Fotó: Gébics Természetvédelmi Egyesület

Ez a földön fészkelő, térségi és országos viszonylatban is megritkult gólyatöcs, bíbic és piroslábú cankó számára létfontosságú, hiszen a magas vegetációban nem tudnak költeni. A bivalyok taposásukkal és legelésükkel felnyitják a nádasokat és ideális költőhelyet teremtenek a partimadaraink számára. Már a legeltetés második évében voltak gólyatöcs költési kísérletek, de leginkább a harmadik évben vált igazán látványossá az élőhely átalakulása.
bivalyok

Az idei évben 15 pár gólyatöcs mellett, 6 pár bíbic és 3 pár piroslábú cankó kezdett fészkelésbe. A korábban engedély nélkül kialakított vízlevezetést szolgáló csatornán a további vízlefolyást megakadályoztuk, így a területen a vízviszonyok is kedvezően alakulnak. A nád gyakorlatilag eltűnt a területről, helyét más fűfélék vették át.


Gólyatöcs. Fotó: Puskás József

Kollégáink drónfelvételei is jól demonstrálják, hogy az extenzív legeltetéssel milyen rövid időn belül lehet sikeresen természetvédelmi kezelést megvalósítani.

Tamás Ádám
természetvédelmi őrkerület-vezető

agrotrend.hu / Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook