Fenntarthatóság

Innováció

Csúcson a Balaton

Lassan egy hete tartja a 117 centis vízszintet a Balaton.

Létrehozva:

|

Május 22-én írtuk azt, hogy lassan kiönt a Balaton, mert a tó vízszintje elérte a 116 centit. Ez már csak 4 centire volt az álomhatártól. A szakemberek szerint ugyanis az az optimális, ha 120 centivel várhatja a Balaton a nyarat, írta az Infostart.

A múlt héten még kedvezőbb változás állt be. Újabb egy centiméterrel lett magasabb az átlagvízszint. Sőt, bár 4 napja melege van, egyelőre nem párolgott el semmi. Ennek az is az oka lehetett, hogy a hétvégén volt egy éjszakai eső a tónál. Tavaly egyébként 105 centi volt a maximum.

Fotó: Infostart

Korábban egyébként 110 centiméter volt a maximum a Balatonnál, de a szélsőségesen meleg nyarak miatt ezen módosítottak. 1921 és 2021 közötti időszakban többször is előfordult, hogy ugyanezen a napon, azaz májusban, ennél is alacsonyabb átlagos vízállást mértek.

2003-ban 70 centi volt ez az érték és a nyár végére 23 centire apadt a tó. Ideálisnak tehát azt tekintik a szakemberek, ha a nyarat 120 centis vízállással nyitja a Balaton. Ennél magasabb értéket nem határozhatnak meg, mert a szél miatt a tó olykor felbillen, és akár 60-80 centivel is megemelkedhet a vízszint, amely veszélyezteti a déli part alacsonyabb településeit. Ha érdekli a napi vízállás, akkor ide érdemes kattintani. A vízügy honlapját reggel 7 óra után frissítik.

agrotrend.hu / Infostart

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook