Fenntarthatóság

Innováció

Az állam több mint 4 milliárd forintot biztosít a nemzeti parkok működésére

A kormány több mint 4 milliárd forint normatív támogatást biztosít az országban található 10 nemzeti park működéséhez, így csökkenhet a bizonytalanabb európai uniós forrásoktól való függőség – mondta dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára a 27. Zöld Civil Országos Találkozó megnyitóján Budapesten.

Létrehozva:

|

A helyettes államtitkár hozzátette: a saját bevételek előteremtésénél a problémát leginkább az jelentette, hogy az állami természetvédelmi érdekeket nem mindig lehet a bevételszerző képességnek alárendelni. Dr. Rácz András felidézte, hogy sok más természetvédelmi kérdés mellett a nagy civil szervezetek ezt a problémát is napirenden tartották éveken keresztül. A kormány éppen ezért, a helyzet javítása érdekében döntött a normatív támogatás megemeléséről.

Hangsúlyozta: a természetvédelem speciális terület, ahol önmagában az állam erőfeszítései nagyon fontosak, de nem mindig elegendőek, szükség van a helyben élők, gazdálkodók, önkormányzatok, egyetemek és természetesen a civil és társadalmi szervezetek segítségére.

A civil szféra és a tárca sikeres együttműködésének példájaként említette a Baján kialakított földikutya-rezervátumot, a Kelebia térségében elindított élőhelyfejlesztéseket, amelyek szintén a földikutyák megóvását szolgálják, valamint azt, hogy jövőre megduplázódnak a levegőtisztaság védelmére szánt források.

Elmondta, hogy a nemzeti park igazgatóságok a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP) 2020-ig 38 milliárd forint európai uniós forrást fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre, például élőhely-rehabilitációkra, valamint a Natura 2000 területek helyreállítására.

A források 100 ezer hektárnyi területet hoznak majd természetközelibb állapotba. Az előző európai uniós finanszírozási ciklusban ugyanezekre a célokra 36 milliárd forintot fordíthattak az intézmények. A természetvédelmi területek megóvására a KEHOP-ban elérhető források mellett rendelkezésre áll több mint 4 milliárd forint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) is.

A GINOP ökoturisztikai fejlesztéseket finanszíroz, például látogatóközpontok, tanösvények kialakítását. A Zöld Civil Országos Találkozót a Zöld Megújulók és Ötletelők Köre (ZöMÖK) szervezte, a rendezvény története során ez az első alkalom, hogy Budapesten tartják.

agrotrend.hu / FM 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook