Innováció

Technológia

A gazdálkodók még nem látják, milyen értékesek az adataik

Rengeteg információ keletkezik a termelői folyamatokban, de gyakorlatilag nem történik meg ezek hasznosítása. Azon dolgozunk, hogy ezekkel az adatokkal döntési lehetőséget teremtsünk, automatikus figyelmeztetéseket generáljunk – mondta Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezetője az agrotrend.hu-nak.

Létrehozva:

|

Mikor és miért kezdett az agrárinformatikával foglalkozni?

Az informatika mindig is érdekelt. Az egyetemi LAN partik meghatározó élmények voltak, Angliában töltött éveim alatt pedig volt lehetőségem az agrárinformatika gyakorlati hasznosítására, ott már 2003-ban differenciált tápanyag-kijuttatást csináltunk.

Az AgroVIR-t a frusztráció generálta. A sok párhuzamos adminisztráció megszüntetése és a szakmai döntésekhez az angolhoz hasonló pénzügyi tudatosság megteremtése.

Miben nyújt támogatást az AgroVIR?

Még most, 2017-ben is sokan meglepődnek egy-egy beszélgetés alkalmával, amikor arról kérdezzük, meg tudják-e mondani, hányszor vonultak fel feleslegesen, vagy a tehenük mennyi profitot hoz? A termelői folyamatokat át kell látni, mert ezt már nem lehet fejben tartani! Nem megoldás az excel tábla vagy az, hogy a számviteli rendszerből veszünk ki adatokat.

Célszoftver kell, hogy az összes szakmai döntésüknél támaszkodni tudjanak az adataikra, legyen az a termesztett fajták, a gépberuházás vagy a termesztéstechnológia kiválasztása.

Maróti Miklós: Azon dolgozunk, hogy ezekkel az adatokkal döntési lehetőséget teremtsünk, automatikus figyelmeztetéseket generáljunk – fotó: agrotrend.hu

Milyen körből verbuválódnak a felhasználóik? Mely területeken alkalmazható a szoftver?

Indulásunkkor főleg a nagygazdaságok, zömében többezer hektáros cégcsoportok voltak azok, amelyek valamilyen vélt vagy már megfogalmazott valós igényükre kerestek megoldást. Az elmúlt pár hónapban több 500 hektár alatti gazdálkodó is megvette az AgroVIR-t, vagyis megjelent az igény ebben a szegmensben is, illetve egyre többször jelentkeznek a mezőgazdaság olyan területeiről is, amelyekre az induláskor nem volt példa.

Hány hektáron alkalmazzák már a rendszert?

Jelenleg az AgroVIR gazdálkodási szoftvert országon belül 300 ezer hektárnál nagyobb szántóterületen használják, vagyis a tényleges aktív szántóterület csaknem 10 százalékán ott vagyunk. Mára már nemzetközinek tekintjük megoldásunkat, hiszen Romániába és Szlovákiában, valamint Törökországban is vannak ügyfeleink.

Hogyan kapcsolódhat a precíziós gazdálkodáshoz?

Egy volt egyetemi tanárom fogalmazta meg: „soha az emberiség történetében nem állt ennyi információ, adat a termelők rendelkezésére, hogy költséghatékonyabban, fenntarthatóbban tudjanak működni”.

A gépek folyamatosan beszélnek, elmondják mennyi gázolajat használtak, mekkora területen dolgoztak és milyen üzemórával, a meteorológia állomások küldik az adatokat. Rengeteg információ van, de gyakorlatilag nem történik meg ezek hasznosítása. Azon dolgozunk, hogy ezekkel az adatokkal döntési lehetőséget teremtsünk, automatikus figyelmeztetéseket generáljunk.

Milyen a hazai termelők szemlélete a rendszerhez kapcsolódóan?

Vannak, akik csak a feladatot látják benne, ők úgy gondolják, a belefektetett energia nem hoz akkora eredményt, amennyi munka van vele. Többen az út elején járnak, ismerik és használják a rendszer túlnyomó részét, de tényleges döntéshez – például mikor melyik hibridet vessék, melyik technológiát használják – még nem tudják alkalmazni. Hogy így legyen, még fejlődni kell!

Nem lehet versenyképesen gazdálkodni tudatos, megalapozott döntéshozatal nélkül, pár éven belül és ehhez elengedhetetlen az informatika. Aki fent szeretne maradni, annak meg kell tenni a modern informatikai eszközök napi szintű használatához az első lépést! Minél hamarabb kezdi el valaki, annál kisebb hátrányt kell ledolgozni, és igen, hibákat elkövetve, de bele kell vágni! Talán egy száguldó vonathoz tudom hasonlítani. Az elmúlt két évben sokkoló az a fejlődés, amit a technológia lehetővé tesz, és amit az ügyfeleink elvárnak. Aki áll és nézi, hogy a többiek fejlődnek, annak egyre nehezebb lesz ezt bepótolni, sokkal egyszerűbb az elején felszállni és vele gyorsulni.

Kiknek ajánlja ezt a rendszert?

Azoknak, akik innovatívnak érzik magukat. Azoknak, akinek segítség kell abban, hogy az adatokat átlássák, elemezzék, hogy ezekből az adatokból meghozzák a helyes döntéseket, amelyekkel hatékonyabbak lehetnek. Akik szeretnék megszüntetni a párhuzamos nyilvántartásokat, naprakészen látnák, mi történik a gazdaságukban, vissza akarják nézni, hogy láthassák egy-egy döntésük pénzügyi következményeit.

Milyen munkafolyamatokat vált ki?

Nem munkafolyamatokat vált ki, hanem a papír alapú adatrögzítést, a határidőnaplókat, a kockás füzeteket, Excel fájlokat száműzzük vele. Ami biztos, a rendszer – számtalan automatikus megoldással a háttérben – leegyszerűsíti az adatok nyilvántartását és azok kezelhetőségét azzal, hogy egy helyen tartja nyilván a szakmai agronómiai adatokat, a teljes körű mérleg- és készletkezelést, a földbérleti szerződésekhez tartozó nyilvántartásokat és természetesen a kötelező adatszolgáltatásokat jogszabály-követően automatikusan kezeli, egyszerre akár több gazdasági egységben is. Jelentősen megkönnyíti a gazdálkodók mindennapjait.

Mi lesz a keletkező adatokkal? Mennyire hasznosulnak az idősorok?

Az nem kérdés, hogy a rendszer képes-e használható adatokat kinyerni. A kérdés az, hogy akinek rendelkezésére állnak ezek az adatok, mennyire él a lehetőséggel, hogyan használja fel. A gazdálkodók nagy része még nem látja, hogy a saját adatai milyen értéket hordoznak.

Hová fejlődhet a rendszer?

Egyre gyorsuló ütemben fejlesztünk az ügyfelek igényei és a technológia adta lehetőségek miatt. Az bizonyos, egyre gyakoribb, hogy – a szántóföldi növénytermesztésen túl – azon gazdálkodók, cégek, cégcsoportok, amelyek a profitnövekedés maximalizálására törekednek (állattenyésztés, ültetvények, kertészeti kultúrák, szőlészet, borászat) még bőven adnak fejlesztési lehetőséget az AgroVIR rendszerének. Ugyanezen cégek látják, hogy a modern eszközökből érkező hasznos adatokat egy egységes rendszerben fel kell tudni dolgozni, és értelmezhető-elemezhető formában értékelni és használni kell!

A cél az automatikusan, kis humánerő-ráfordítással keletkező adat. Amikor a gépeink, eszközeink az információ nagy részét úgy adják át, hogy azt nekünk csak elemeznünk és összehasonlítani kell, nem manuálisan bevinni a rendszerbe.

agrotrend.hu / EG.

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook