Aktuális

Időjárás

A hófúvás veszélye még fennáll, a havazás viszont már megszűnik

A meteorológiai tavasz küszöbén, február utolsó napján a Kárpát-medencében folytatódik a kemény téli idő, de már felszakadozik a felhőzet, és megszűnik a havazás.

Létrehozva:

|

Fokozatosan tovább szakadozik, csökken a felhőzet, legtovább a Duna-Tisza közén és a Dunántúl keleti részén marad felhős az ég. Napközben már csak néhol számíthatunk hószállingózásra, gyenge havazásra. Az északi, északnyugati szelet főként a Tiszántúlon kísérik erős lökések, de hófúvásra helyenként még nyugaton is számítani kell.

A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és -8 fok között várható. Késő estére -8 és -15 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében azt írja, hogy ma már csak helyenként (főként a középső megyékben és délen) lehet hószállingózás, gyenge havazás (kb. lepel – 1, 2 cm). Hófúvásra és extrém hidegre viszont életben van még az elsőfokú figyelmeztetés.

Hófúvás:

Az olykor erős (45-50 km/h) északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon, az Alföld keleti felén és Borsodban hordhatja a frissen lehullott havat. Délutántól nyugaton mérséklődik a légmozgás, és ott megszűnik a hófúvás.

Extrém hideg:

A reggeli órákban néhol, majd késő estétől a derült, szélcsendes területeken egyre többfelé (főként a Dunántúlon és Északi-középhegység völgyeiben) csökken -15 fok köré, majd az alá a hőmérséklet.

fotó:MTI

Este és éjszaka az északi szél a Tiszántúl északi részén kezdetben élénk lesz, majd ott is mérséklődik, gyengül a légmozgás. Hajnalban délnyugat felől megnövekszik a felhőzet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -11 és -16 fok között alakul, de a gyengébben felhős, vastagabb hóval borított, szélvédett tájakon -20 fok alá hűlhet a levegő.

Távolabbi kilátások csütörtöktől vasárnapig

Borult és gyengébben felhős időszakok váltakoznak. Elsősorban pénteken és vasárnap számíthatunk csapadékra, a havazást a hétvégén többfelé havas eső, eső, helyenként átmenetileg ónos eső váltja fel. Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 60 százalékán várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet a kezdeti -2, -7 fokról az időszak végére -1, +4 fokig emelkedik.

agrotrend.hu / OMSZ

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook