Gépesítés

Világélelmezés és vízkészlet: fontos tárgyalások kezdődtek Rómában

Hétfőn kezdődött az ENSZ Világélelmezés Biztonsági Bizottságának (CFS) 42. ülésszaka a római FAO Központban. Napirendjén olyan, Magyarország számára is stratégiai fontosságú témák szerepelnek, mint az ivóvízkészletekkel való felelős gazdálkodás, az ivóvízhez való hozzáférés, valamint a CFS szerepe a Fenntartható Fejlesztési Célok megvalósításában.

Létrehozva:

|

A CFS a globális élelmezésbiztonsági kérdésekkel foglalkozó legfontosabb nemzetközi fórum. Az ülésen résztvevő magyar delegációt Tóth Katalin helyettes államtitkár vezeti. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott a három római székhelyű élelmezési és mezőgazdasági ENSZ szervezet – a FAO, a WFP és az IFAD – vezetője, valamint a CFS elnöke. A felszólalók mindegyike üdvözölte a Fenntartható Fejlesztési Célok elfogadását, és cselekvésre szólította föl a nemzetközi szervezetek és nemzeti kormányok képviselőit a célok mielőbbi elérése érdekében. 

Tóth Katalin helyettes államtitkár az üléseket követően megbeszélést folytatott Mario Lubetkin úrral, a FAO főigazgató kabinetfőnökével. A helyettes államtitkár a megbeszélésen megerősítette, hogy Magyarország elkötelezett együttműködő partnere a FAO-nak, a jövőben is támogatja a szervezetet küldetései megvalósításában, a globális élelmezés-biztonság javításában. Tóth Katalin tárgyalópartnerével egyeztetett a magyar megjelenés erősítéséről is a FAO római központjában. Magyarország egy találkozóhely (ún. Hungarian Meeting Point) kialakítását tervezi az épület központi aulájában, ahol a tagországok delegáltjai a magyar mezőgazdaság és vidék jellegzetességeit is megismerhetik.  

A magyar delegáció részt vett a FAO alapításának 70 évfordulója alkalmából tartott kiállítás megnyitón a FAO Központban. José Graziano da Silva FAO főigazgató köszöntőbeszédében elmondta, hogy a 70 év kötelezettséget is jelent. Minden tagországnak, szervezetnek és magánembernek az összefogásával megteremthető az ENSZ főtitkár által kitűzött cél, a jelenlegi generáció lehet a „Zéró Éhezés Nemzedéke”. A FAO 70. „születésnapjáról” hazánkban is megemlékeznek. A FAO és a Földművelésügyi Minisztérium közös szervezésében ugyanezen a napon nyílt meg egy látványos fotókiállítás a National Geographic képeiből Budapesten, a Szabadságtéren. 

Tóth Katalin helyettes államtitkár további megbeszélést folytatott a Világélelmezés Biztonsági Bizottság jelenlegi elnökével, Gerda Verburg asszonnyal, Hollandia volt mezőgazdasági miniszterével. A CFS elnöke elismerően szólt Magyarország nemzetközi szerepvállalásáról a családi gazdálkodás támogatásában, különösen méltatta a Világfórum és Kiállítás a Családi Gazdálkodásról címmel 2014. márciusában Budapesten 107 ország részvételével szervezett rendezvényt. Találkozott továbbá Szudán nagykövetével, aki köszönetét fejezte ki a CFS következő elnökévé történő megválasztásához és az erre való felkészüléshez nyújtott magyar támogatásért.

Helyettes államtitkár asszony a Világélelmezési Program ügyvezető igazgató-helyettesével is tárgyalt, akivel Magyarország és a szervezet együttműködésének kiterjesztéséről egyeztetett mindenekelőtt a menekültválság eredményes kezelésében.

FM Sajtóiroda

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook