Hírek

Zsigó György: időszerű növényvédelmi teendők a közterületeken

A közterületi csonthéjas fajok után a galagonyát is megtalálták a pókhálós molyok, és megérkeztek a levéltetvek is. A kétszer permetezendő növények sorába lépett a platán.

Létrehozva:

|

A pókhálós szilvamolynál és a pókhálós gyümölcsfamolynál említik a galagonyát mint tápnövényt. A gyakorló növényvédős ugyanúgy védekezik mindegyik pókhálós molyfaj esetében. A károsítás indulásakor a hernyófészkes ágvégek levágásával is megszüntethetik a kártételüket. A lakossági bejelentésekre hagyatkozva, megkésve már csak permetezéssel védekezhetnek.

A hálóban elpusztult lárvák és az újra kihajtó galagonya – fotó: Zsigó György

Megérkeztek a levéltetvek is.

A hársfa alatt parkoló autó szélvédője magáért beszél – fotó: Zsigó György

Az egy-két hétig szállingózó nyárfatermés ragadt a lecsöpögő mézharmatba.

A tetvek ellen készíthetik a permetezőgépeket!

Nemsokára beindulnak a lakossági hívások is. A hárs mellett főleg a juharokra, az akácokra és a szivarfákra panaszkodnak, de tetves lehet még sok más közterületi növényünk is. A kezdeti, kisebb fertőzésnél próbálkozhatnak a biotermesztésben is bevált olajos Vektafid A-val, sőt egyes lombtrágyák és tapadásfokozó készítmények is segíthetnek. Ahol gyorsan és biztosan kell lépni, ott a DecisMega és a Mospilan 20 SG rovarölő szereket ajánlom.

A nyárfaszösszel kapcsolatos lakossági bejelentésekre, a felvilágosítás a válasz.

Önmagában nem okoz allergiát, tiszta cellulóz. Ezért a kis tavaszi kellemetlenségért cserébe, viszont a lombos nyárfák port fognak, árnyékolnak és oxigént termelnek egész nyáron.

A kétszer permetezendő növények sorába lépett a platán. A korábbi évekhez hasonlóan, az idén kora tavasszal is súlyos károsítást okozott az apignomóniás betegsége. Hűvös, csapadékos, a leveleket törő szeles heteink voltak. Az erek mentén barnuló levelek és a fiatalon elhaló, csüggedten csüngő hajtások jelezték a gomba fertőzésének az útját. 

A csemeték teljes pusztulását is előidézheti! fotó: Zsigó György

A rákos ágsebekben telel át, ezért a rezes lemosással indítsák a védekezést. Jelenleg a lehullott levelek összegyűjtése mellett a Topas 100 EC gombaölő szerrel permetezzenek. Érdemes a Decis Megával is kiegészíteni a keveréket, a párosodásra és tojásrakásra készülő platán csipkéspoloskák ellen. Később még egy, második kezeléssel is számolniuk kell, mert a kikelt lárvák szívogatását is meg kell akadályozni. (Erről és az őszi és a tavaszi lemosásról majd idejében írunk.)

A selyemfényű puszpángmoly hernyói befejezték a táplálkozásukat, már többnyire bebábozódtak. Nemsokára kirajzanak a lepkék. Újra beindul a jól ismert fejlődési ciklusuk. Párzanak, tojásokat raknak, melyekből kikelnek az éhes hernyók. A folytatást már ismerik…

agrotrend.hu / Zsigó György, NMNK

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Facebook