Hírek

Vidékfejlesztési program: Várja a véleményeket a Miniszterelnökség!

Megkezdődött a társadalmi egyeztetése a 2014-2020-as időszakra vonatkozó Vidékfejlesztési Program első hivatalos változatának és a programhoz készült Stratégiai Környezeti Vizsgálat dokumentumnak. Weisz Miklóst, az MNVH elnökségi tagját kérdeztük meg a Vidékfejlesztési program 2014-2020-as időszak változásairól, alakulásáról.

Az előző, 2007-2013-as program tengelyei és a 2014-2020-as időszak prioritásai által lefedett fejlesztési célok lényegében megegyeznek, viszont a mostani rendszer sokkal összetettebb lesz. Bár a 2014 és 2020 közötti ciklusban összességében valamivel kevesebb pénz, mintegy 1240 milliárd forint áll rendelkezésre, Weisz Miklós hangsúlyozta, hogy ezt a pályázók várhatóan nem érzékelik, mert a hét éves ciklusból öt és fél év van hátra. Az MNVH elnökségi tagja szerint lényegi különbség az új eljárásrendben mutatkozik majd, hiszen 2015-től újra szerződéses rendszer várható. Ez a pályázatok adminisztrációs háttérfeladataira lehet hatással. Mivel a pontos eljárásrend egyelőre még nem ismert részleteiben, ezért nem lehet megítélni, hogy kedvezőbb lesz, vagy inkább nehézséget jelent a későbbiekben. Ráadásul az új pályázati ciklus új fogalmakat is hoz magával, melyeket meg kell tanulnunk. Ilyen például a közös beruházások, vagy az STÉ, a Standard Termelési Érték.

A programra összességében jellemző, hogy középpontjában a mikro- és kisvállalkozás kategóriába eső gazdaságok állnak. Ezt jól tükrözi például a tervezett AKG is, hiszen itt – az eddigiekkel ellentétben – degresszív pénzosztás várható. Ezt azt jelenti, hogy minél nagyobb területre igényli valaki a támogatást, annál kevesebb erőforrást realizálhat egy hektárra vetítve.

„Két új elemet mindenképpen ki kell emelni, az egyik a rövid-ellátási lánc, amely a közvetlen értékesítés, a helyi piacok, a védjegyek és a tudásátadás eszközeivel segítheti a legkisebb gazdaságokat. „Az alprogramban részt vevők kis forrásból is látványos eredményeket érhetnek el” – vélekedik Weisz Miklós. Hozzátette: a másik ilyen a fiatal gazda alprogram, melyben a korábbi 40.000 eurós, indulást segítő összeget célzott beruházási támogatások egészíthetik ki.

A Program elvben a diverzifikáltabb tudásátadást kívánja támogatni, ennek sikeres megvalósítását árnyalhatja, hogy az erre tervezett források nagysága nem éri el a 2007-13-as szintet.

„A támogatásokat a jövőben a gazdák úgy maximalizálhatják, hogy integrálják tevékenységüket, vagyis összefognak. Ennek ösztönzése azért fontos, mert előtérbe kerülnek a közös beruházások, amelyeket magasabb támogatási intenzitással honorál a program. A vidékfejlesztési program kiemelt céljai az állattenyésztés, a kertészet, az élelmiszer-feldolgozás és a munkahelyteremtés támogatása lesznek.” – foglalta össze Weisz Miklós.

A korábbi időszak negyedik tengelye a LEADER volt, ami folytatódik ugyan, de aránya a finanszírozásból várhatóan lecsökken. Az Európai Uniós jogszabályok szerint minimum az összérték 5%-át kell kiosztani erre a célra. A fő cél itt is a források hatékony felosztása kell, hogy legyen.

„Előreláthatólag a Program április-májusra kerülhet elfogadásra, az első kiírások reálisan nyárra-őszre várhatóak. A korábbi tapasztalatok alapján az első években dömpingszerű kiírásokra lehet számítani – mondta el Weisz Miklós. A szakember úgy véli: a Programmal és a kiírásokkal kapcsolatos részletes társadalmi kommunikációval a pályáztatás tervezhetőbbé tehető és ez a pályázók, valamint a közreműködő szervezetek, az MVH munkáját is megkönnyítheti.

A dokumentum véleményezésére 2015. február 28-ig van lehetőség az itt elérhető fórumon, a Stratégiai Környezeti Vizsgálathoz kapcsolódó észrevételeket és javaslatokat pedig 2015. március 10-ig a videkfejlesztes@me.gov.hu e-mail címen várja a Miniszterelnökség.

Sterzl Anna

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés