Keresés
Close this search box.
Keresés
Close this search box.

Hírek

Újabb mesterképzésekkel erősít a Mezőgazdasági Kar

Igazodva a munkaerőpiaci elvárásokhoz és az alapképzésben végzett hallgatók igényeihez, 2024. februárjától a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara keresztféléves indulással a már meglévő Vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzési szak mellett új mesterképzési szakokat is indít. Idén először az új Környezetgazdálkodási agrármérnöki, a Növényorvosi, illetve a Természetvédelmi mérnöki mesterképzési szakok közül is választhatnak a továbbtanulni vágyók.

A Környezetgazdálkodási agrármérnöki mesterképzési szakot azoknak ajánljuk, akik elsősorban a környezeti kérdések iránt érdeklődnek. A végzett szakemberek feladata a képzés elvégzése után többek között az önálló, környezetszemléletű gazdálkodás, a korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazása, fejlesztése, az agrár- és környezetvédelmi szakigazgatási alap- és irányítói feladatok ellátása lesz. A megfelelő gyakorlat elsajátítását követően a végzett hallgatók képesek lesznek a regionális és határokon átnyúló agrár- és környezeti konfliktusok kezelésére, megoldási javaslatok kidolgozására és kivitelezésére – mondta Dr. habil. Komarek Levente, az SZTE Mezőgazdasági Kar oktatási dékánhelyettese.

A természetes, biológiai alapú környezetvédelmi technológiák tervezése, fejlesztése, kivitelezése és ellenőrzése is a végzett Környezetgazdálkodási agrármérnök feladatkörébe tartozhat. A végzett hallgatók képesek lesznek a vállalatok környezetirányítási rendszerének kidolgozására, vagy a települési környezetgazdálkodási és hulladékgazdálkodási feladatok tervezésére, irányítására, az agrár-környezetgazdálkodási célprogramok térségi, települési és birtokszintű adaptációjára, tervezésére, valamint szaktanácsadásra, sőt ellenőrzésre is – tette hozzá az oktatási dékánhelyettes.

Új MSc szakunk továbbá a Növényorvosi mesterképzési szak – mondta Dr. habil. Komarek Levente. Akik ezt elvégzik, ismerni fogják a növények termesztésének kockázati tényezőit, köztük a károsító szervezeteket, és megjelenésük esetén a gazdasági kár megelőzése, elhárítása érdekében a növényvédelem eszköztárából választhatnak hatékony, preventív és egyben a legkisebb környezeti és humán egészségügyi kockázatot jelentő integrált védekezési módszereket. A növényorvosoknak folyamatosan meg kell újítaniuk tudásukat, innovatív eljárásokat kell befogadniuk és alkalmazniuk, figyelembe véve a kapcsolódó közösségi és stratégiai célokat – fogalmazott az oktatási dékánhelyettes.

A tanulmányaikat sikeresen befejezők elhelyezkedhetnek a közigazgatásban, mezőgazdasági vállalkozásoknál, illetve irányíthatják saját gazdaságukat, vagy vállalkozóként is tevékenykedhetnek, sőt, szaktanácsadási tevékenységet is végezhetnek – foglalta össze Dr. habil. Komarek Levente.

A Természetvédelmi mérnöki mesterképzésünk szintén új, az ezt sikeresen elvégző hallgatók a természetvédelmi elvek és előírások hatékony érvényesítésén dolgozhatnak hazánkban és külföldön egyaránt – ismertette Dr. habil. Komarek Levente.

A természetvédelem szakterülete tervezési, szervezési, ellenőrzési és irányítási feladatokat is magában foglal. A végzettek elhelyezkedhetnek a közigazgatásban, a civil szervezeteknél, a természetvédelmi, vad- és halgazdálkodási szerveknél, vagy vállalhatnak szerepet például vadasparkokban, állat- és növénykertekben, múzeumokban és más, bemutató intézményekben. Emellett irányítóként vehetnek részt a természetvédelem területén tevékenykedő, mezőgazdasági és erdőgazdálkodási vállalkozások működtetésében.

Végül, de nem utolsó sorban a negyedik képzésünk a jelenleg is futó Vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzési szakunk, amelyet azoknak ajánlunk, akik a vidékfejlesztés iránt érdeklődnek, a feladatuk a vidékfejlesztési programok tervezése. Ezek a szakemberek részt vesznek a gazdálkodási és kereskedelmi folyamatok integrálásában. Emellett a mezőgazdasági termelés területén olyan tervezési, szervezési, irányítási, fejlesztési, kutatási feladatokat végezhetnek, amelyek segítenek a vidéki gazdaságok működésének fejlesztésében, az életszínvonal javításában és nem utolsó sorban a különböző erőforrások kihasználásában. A végzett vidékfejlesztési agrármérnökök részt vehetnek az önkormányzatok vidékfejlesztéssel összefüggő feladatainak az ellátásában is – mondta az SZTE Mezőgazdasági Kar oktatási dékánhelyettese.

Mesterképzési szaktól függően jelentkezhetnek hozzánk nemcsak az agrár-, hanem a természettudományi, a társadalomtudományi, a gazdaságtudományi és a műszaki képzési területeken BSc diplomával rendelkezők is.

Valamennyi mesterképzésünket meghirdetjük önköltséges és állami ösztöndíjas formában is. A képzések többségét nappali és levelező tagozaton is elindítja a Mezőgazdasági Kar, ez alól csak a Növényorvosi mesterképzési szak jelent kivételt, ezt ugyanis, a nagyfokú gyakorlatorientáltság miatt csak nappali tagozaton hirdetjük meg. A képzési idő valamennyi képzési forma esetében négy félév.

Az új MSc szakok megismertetése érdekében az SZTE Mezőgazdasági Kar 2023. október 13-án Nyílt Napot is szervezett, amelyet reggel 9.00 órai kezdettel a Kar Andrássy úti épületének Sófalvy előadótermében tartottunk meg.

A jövő februárban, keresztfélévben induló mesterképzésekre kizárólag a www.felvi.hu e-felvételi felületén lehet jelentkezni, a szükséges dokumentumokat is itt kell majd feltölteni.

A jelentkezési felület várhatóan 2023. október 15-én nyílik majd meg, a jelentkezési határidő pedig november 15-e. Tehát egyhónapos jelentkezési idő áll majd a felvételizők rendelkezésére.

Dr. habil. Komarek Levente hozzátette, az érdeklődők honlapunkon bővebb információkat találhatnak az SZTE MGK mesterképzési szakjairól (https://mgk.u-szeged.hu/oktatas/kepzesek/szte-mgk-mesterkepzesek), de bátran fordulhatnak kérdéseikkel telefonon (06-62-532-990) a Kar Tanulmányi és Továbbképzési Osztályának munkatársaihoz is, továbbá e-mailben is kaphatnak tájékoztatást (felveteli.mgk@szte.hu).

agrotrend.hu / allattenyesztok.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés