Hírek

Töretlenül folyik a hamis és illegális növényvédőszerek elleni harc

2040 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le és 21 gyanúsítottat tartóztattak le egy globális akcióban. Az állami- és a magánszektor 8. éves összehangolt ellenőrzése az eddigi legnagyobb hamis, vagy illegális növényvédőszer lefoglalást eredményezte.

Immár 8. alkalommal került sor az Europol hamisított, vagy illegális növényvédőszerek elleni éves műveletére, a „Silver Axe”-re. 2023. január 23. és április 28. között 33 ország (valamennyi uniós tagállam és hat harmadik ország) bűnüldöző hatóságai részvételével zajlottak az összehangolt ellenőrzések.

Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO), az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), az Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósága (DG SANTE) és a CropLife Europe (Európai Növényvédelmi Szövetség, ECPA) támogatta az akciót. A bűnüldöző szervek összesen 2040 tonna hamisított, vagy illegális növényvédelmi terméket foglaltak le, 21 gyanúsítottat tartóztattak le, és több, a hamisított növényvédőszerek előállítására használt létesítményt számoltak fel.

A művelet során a bűnüldöző hatóságok azonosították az EU feketepiacán megjelenő növényvédőszerekkel kapcsolatos bűnügyi tendenciákat. Ezek magukban foglalják a hamisítványok, a tiltott termékek és az engedély nélküli importtermékek online és offline értékesítését egyaránt. A részt vevő hatóságok ellenőrzéseket végeztek a szárazföldi és tengeri határokon, a belföldi kereskedőknél, a csomagküldő szolgáltatóknál és az online piactereken. Az illegális készítmények kereskedelmével kapcsolatos visszaélések esetei a hamisított, vagy félrecímkézett termékek kereskedelmétől a tiltott anyagok engedély nélküli behozataláig terjednek. Bár az illegális növényvédőszerek elsődleges forrásvidéke továbbra is Ázsia és Dél-Ázsia, a termelés és a feldolgozás nagy része az EU-ban történik.

Pusztító hatások az ökoszisztémákra

A növényvédőszer-ipar szigorúan felügyelt és a növényvédőszerek a világ legjobban szabályozott termékei közé tartoznak. A nem engedélyezett anyagok rendkívül veszélyesek lehetnek a környezetre és az emberi egészségre. Az olcsóbb, illegális és nem megfelelő termékek használata a szántóföldek és más ökoszisztémák, például a méhpopulációk pusztulásához vezetett. A hamisított és illegális termékek továbbá negatívan hatnak az EU gazdaságára és a jogkövető érdekelt felek hírnevére az egész agrár-élelmiszeripari láncban. A hatóságok és a magánszektor érdekelt felei közötti együttműködés az eddig elért közös sikerekre építve folytatódik.

Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója elmondta:

“Az Ezüst fejsze művelet könyörtelen erőfeszítései révén csaknem 7000 tonna illegális és hamisított növényvédőszert foglaltak le és azt is kiemeli, hogy az engedély nélküli növényvédőszereknek magas a költség vonzata is. Lehet, hogy ezek a tiltott vegyszerek alacsony árcédulával kerülnek forgalomba, de súlyos terheket rónak a környezetre, veszélyeztetik az emberi egészséget, a mezőgazdasági megélhetést, sőt, még a létfontosságú méhcsaládok jólétét is. Eltávolítva ezeket a veszélyeket a piacról, hozzájárulunk az uniós polgárok biztonságosabb és egészségesebb jövőjéhez és példát mutatunk az együttműködés erejéről a legfontosabb dolgok védelmében.”

João Negrão, az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) ügyvezető igazgatója elmondta:

“Az illegális növényvédőszerek által okozott károk megdöbbentőek és egyértelműen szoros együttműködést igényelnek minden fél között. Az Ezüst fejsze művelet ismét bebizonyította, hogy mennyire hatékony és szükséges az összehangolt fellépés az illegáliskereskedelem-elleni küzdelemben, nemcsak a legális ágazatban bekövetkező gazdasági és munkahely-veszteségek megelőzése érdekében, hanem mindenekelőtt polgáraink és a környezet védelme érdekében.” – tette hozzá.

Ville Itälä, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) főigazgatója elmondta:

“A növényvédőszer-csempészet veszélyt jelent az európai fogyasztókra és a környezetre. Fontos, hogy az olyan termékek, mint a növényvédőszerek, szigorúan szabályozottak maradjanak és hogy éberek maradjunk. A “Silver Axe” művelet az OLAF, az Europol és számos más partner szakértelmét és erőforrásait egyesítette, hogy megvédje polgárainkat, mezőgazdasági termelőinket és környezetünket.”

Olivier de Matos, a CropLife Europe főigazgatója elmondta:

“A hamisított és illegális növényvédőszerek aláássák a Zöld Megállapodás és a “Farm to Fork” stratégia céljait. Ezek az EU gazdaságára és a jogkövető érdekelt felek hírnevére is hatással vannak az egész agrár-élelmiszeripari láncban. Az érdekelt felek fokozottabb együttműködése továbbra is az eddig elért sikerekre épül.”

Összesen 6 961 tonna illegális növényvédőszert foglaltak le az első Silver Axe óta

A Silver Axe műveletet eredetileg azért dolgozták ki, hogy összehangoltan reagáljanak az illegális növényvédőszerek veszélyes kereskedelmére. A köz- és magánszektor erőfeszítései révén eddig 6 961 tonna illegális növényvédőszert sikerült lefoglalni az elmúlt nyolc Silver Axe-művelet során.

Az Europol koordinálta a művelet, elősegítette az információcserét, valamint operatív és stratégiai elemzési támogatást nyújtott. Ezenkívül az Europol szakemberei mobil irodával és törvényszéki szakértőkkel támogatták a nemzeti bűnüldöző szerveket.

Részt vevők:
Uniós tagállamok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.
Nem uniós országok: Ausztrália, Brazília, Svájc, Ukrajna, Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság.
Részt vevő szervek:
Europol, Európai Unió Szellemi Tulajdonosi Hivatala (EUIPO), Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), Európai Bizottság Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatósága (DG SANTE), Európai Növényvédelmi Szövetség (ECPA), CropLife.

Forrás: Europol

agrotrend.hu / Növényvédelmi Szövetség

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés