Hírek

Pontos műholdas termésbecslés, avagy a közeljövő mezőgazdasága

A gazdálkodók a világűrből kapnak segítséget. A jövőben egy műhold fog a mezőgazdasági területekről adatokat szállítani, hogy pontosabban lehessen majd a művelést tervezni, és a hozamokat előre jelezni.

A hírek szerint az adatok ingyenesen állnak majd rendelkezésre.  Június közepén fellövik az űrbe a „Sentinel-2” elnevezésű műholdat, mely a Julius-Kühn Intézet kutatóinak fog képeket és adatokat szállítani, hogy a különböző kultúrnövényeknél művelést segítő prognózisok, és hozambecslések készülhessenek. Az információkat összekapcsolják a német meteorológia szolgálat adataival, ill. a növényekre jellemző növekedési modellekkel, ezek alapján készítenek hozambecsléseket, valamint az öntözést és trágyázást segítő prognózisokat. Az adatok ezután az Interneten ingyenesen elérhetők lesznek a gazdálkodók számára a művelés és a betakarítás tervezéséhez. Első lépésként Alsó-Szászországban tesztelik a technikát, de később Németország teljes területén elérhető lesz a szolgáltatás.

A zöldítés segítése műholdas adatokkal

A Julius-Kühn Intézet „RiflE”(az aktuális mezőgazdasági hozampotenciál regionális nyilvántartása távbecsléssel) elnevezésű kutatási projektje elsősorban a fontos mezőgazdasági kultúrák aktuális hozampotenciálját becsüli meg műholdas adatok segítségével. A „Copernicus 4 EFA” nevű második projekt az EU-nak nyújt segítséget a zöldítés terén. A Julius-Kühn Intézet már több mint 20 éve dolgozik a kis struktúrák számszerűsítésén az agrárszektorban. Ide tartoznak pl. az erdősávok, sövények, a táblák szegélye, kisebb felszíni vizek.

A „Copernicus 4 EFA” projekt célja az, hogy a mezőgazdaság számára opciókat fejlesszen ki a cselekvéshez. A Julius-Kühn Intézet ebben az esetben pl. a szántóföldek olyan részeiről beszél, ahol kisebb a termés, vagy műszaki szempontból csak nagy ráfordítással művelhető. Ezek lehetnek kiemelkedő száraz részek, táplálékban szegény homokos, vagy gyakran víz alatt álló területek, állandóan kiújuló eróziós barázdák. Ezek a területek mezőgazdasági szempontból kitűnőek ökológiai célterületek létesítésére (Ecological Focus Areas, innen ered a Copernicus 4 EFA név).

A Sentinel-2 műhold csak egyike az Európai űrügynökség (ESA) és az Európai Bizottság Copernicus elnevezésű környezetvédelmi felügyeletet ellátó programjának keretében tervezett műholdaknak. A műholdflottát a tervek szerint folyamatosan bővíteni fogják, melyek 2030-ig küldenek adatokat a Földre. A Sentinel-2 műhold keringése során 290 km széles sávot fed le, és öt naponként az egész Földet rögzíti. A nagy pontosságú képeket a különböző hullámhosszúságú elektromágneses sugárzást érzékelő szenzorok garantálják.

Forrás: www.agrarheute.com

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés