Hírek

A csúcsok után korrekció jöhet a gabonáknál

A világszerte tomboló aszály komoly rallyt indított be a gabonák piacán, a múlt heti csúcsok után viszont már jöhet a korrekció. A kukorica esetében viszont egyéb tényezők gátolhatják a tartós lemorzsolódást.

Az Egyesült Államokat sújtó, fél évszázada nem látott mértékű aszály mellett Indiában és Délkelet-Európában is tombol a szárazságot hozó hőség. Ez leginkább a gabonák és egyéb agrártermékek esetében éreztette hatását: a kukorica a múlt héten a chicagói kereskedésben 828 centen, a szója pedig 1777 centen állított be történelmi rekordot, míg a búza négyéves csúcsra 947 centre ugrott. A múlt heti csúcsok után az egyes térségekben megérkező kis mennyiségű csapadék a gabonák árfolyamában is enyhülést hozott, olyannyira, hogy a búza és a szója a nyár legnagyobb esését élte át a hét első két napján. Bár a fő amerikai termőterületnek számító középnyugati térségben a szórványos esőzések a búzán és a szóján még segíthetnek, a bebarnult kukoricán már talán kevésbé.

Az év eleje óta 38 százalékos emelkedésnél tartó búza esetében a vételi kedvet táplálta a fekete-tengeri termővidéken kialakuló aszályos időjárás, valamint azon találgatások, hogy Oroszország ismét kiviteli korlátozást léptethet életbe. Ezeket az aggodalmakat aztán eloszlatta, hogy a kormány nem módosított idei terméshozam-várakozásán, ráadásul szerda este 150 ezer tonnás exportszerződést írtak alá Irakkal. Az esőzések beindulása, illetve egy másik nagy termelő, a hatalmas készleteken ülő India exportkvóta-emelése is az esés irányába hathat egy hónapos időtávon − mondta a Napi Gazdaságnak Länger Péter, a Solar Capital üzletkötője. A szakember szerint a búza a jelenlegi bushelenként 900 cent körüli szintről 840-ig is lejöhet, onnan pedig oldalazás következhet. A szójánál is túl lehetünk már az 1700 cent feletti idei csúcson. A felfutásban kínálati oldalon szerepet játszott a brazíliai és argentin szárazság, illetve az eleve kisebb egyesült államokbeli vetésterület, amelyet szintén aszály sújtott, míg a keresleti oldalon a kínai állami raktárkészletek feltöltése és a lengyelországi feldolgozás felfutása segítette az árfolyamot. Mostanra azonban Länger szerint itt is eljött a korrekció ideje, az 1775 cent körüli szintekről a jegyzés 1500 centig csúszhat vissza az elkövetkező egy hónapon belül.

A kukorica viszont kétesélyes lehet, ugyan egy hónapon belül a jelenlegi bushelenként 790 centről 730-ig is lejöhet a szakember szerint, ott már érdemes lesz az olajár alakulását is figyelembe venni. Az élelmiszeriparon kívül ugyanis két másik iparág is versenyben van keresleti oldalon: az állattenyésztők és a bioetanol-termelők. Amennyiben az olaj ismét megindul a 100 dolláros lélektani szint irányába, az élénkíti majd a bioetanol-előállítók igényét is. Az amerikai sertés-, szarvasmarha- és baromfitenyésztők érdekvédelmi szervezeteinek képviselői a Wall Street Journalnak nyilatkozva már most kongatják a vészharangot, nem elég, hogy a szárazság miatt már most az egekben a takarmány ára, az alternatív üzemanyag gyártói is felverik a jegyzést. Ez pedig jövőre szerintük annyira megdrágíthatja a húst, hogy az átlagfogyasztók kétszer is meggondolják majd a vásárlást.

A gabonák további drágulása ellen hathat az is, hogy az árupiaci termékeket jellemzően a kockázati étvágy élénkülése idején szokták megtalálni a hedge fundok, ám az eurózóna elhúzódó válsága miatt jelenleg a menedékkeresés az úr, ami jól látszik a biztosabbnak vélt fejlett piaci kötvények adott esetben már negatív rövid kötvényhozamain is − mutatott rá Pállfy Gergely, a Buda-Cash elemzője. Az esőzések beindulásával a terméshozam-várakozások is javulhatnak, így legalábbis megtorpanásra vagy akár méretesebb korrekcióra számít a szakember.

Forrás: Napi Gazdaság

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés