Hírek

Előrehozhatók a decemberben esedékes közvetlen mezőgazdasági kifizetések az EU-ban

Decemberről októberre előrehozhatók az Európai Unió több tagországában a közvetlen mezőgazdasági kifizetések az e témában illetékes brüsszeli testület döntésének értelmében. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a magyar agrárdiplomácia sikerének tartja a döntést.

Mint az Európai Bizottság csütörtökön bejelentette, a kifizetéseket irányító bizottság jóváhagyta a végrehajtó szerv javaslatát arról, hogy a kifizetések 50 százaléka már október közepétől folyósítható legyen. Ezzel a kedvezőtlen éghajlati viszonyok és a nemzetközi gazdasági válság következtében keletkezett átmeneti pénzügyi problémákon kívánják átsegíteni az ilyen típusú támogatásért folyamodó gazdákat.
    
Az Európai Bizottság közölte azt is: eddig tíz EU-tagállam, köztük Magyarország jelezte, hogy élni kíván a lehetőséggel.
    
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a hírt kommentálva az MTI-nek úgy fogalmazott: a magyar agrárdiplomácia újabb sikere az, hogy a bizottság döntött a gazdáknak fontos előlegfizetésről. Ez azt jelenti, hogy az agrártámogatások 157 milliárd forintja még az idén, október második felében eljut a termelőkhöz.
    
Ez a 157 milliárd forint segíti, hogy a magyar gazdálkodók megküzdjenek az aszálykárokkal és más természeti csapások okozta gondokkal. Így a gazdák komoly bevételhez jutva tudják folytatni a gazdálkodást, talpon tudnak maradni: jut pénz tankolásra, vetőmag vásárlására, szántásra.
    
A miniszter emlékeztetett: a magyar kormány oly mértékben támogatja a mezőgazdasági termelőket, hogy kész volt arra, hogy ha az uniónál nem sikerült volna elérni az előlegfizetést, úgy megelőlegezze a szóban forgó támogatási összeget.

Forrás: MTI
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés