Hírek

Szakmai látogatás a Phylazonit üzemben

2015 februárjában példaértékű tapasztalatcserére került sor az FM és aNÉBIH NTAI munkatárasai és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beszterecen működő Phylazonit üzem vezetői, Vajda Sándor és Vajda Péter között. A látogatás fő célja a szakmai ismeretek elmélyítése, egymás munkájának megismerése és a közös együtt gondolkodás volt, melynek sikerét a jelenlévők bizton igazolhatják.

Az utóbbi években a fenntarthatóság jegyében újra előtérbe kerülta talajban élő baktériumok kutatása, felhasználása, hiszen a mezőgazdasági termelés alappillére a talaj, így elengedhetetlen az itt zajló kémiai-fizikai folyamatok részletes ismerete és az egészséges talajélet fenntartása. A talajban élő baktériumokkal kapcsolatos kutatások már az 1940-es évek végén elkezdődtek. Hazánkban a PhylaxiaOltóanyagtermelő Vállalat nevéhez fűződnek az ezzel kapcsolatos kutatások és termékfejlesztések, napjainkban a piacon lévő cégek is e vállalatból nőttek ki.

Vajda Péter ügyvezető igazgató úr köszöntőjében ismerősen csengő gondolatokat hallhattunk, miszerint a mikrobiológiáé a jövő, fontos az előrelátás és a szakterülettel való foglalkozás. A cég filozófiájának és történetének rövid áttekintése után hamarosan a szakma mélységeiben találtuk magunkat.

A baktériumtrágyákról ismeretes, hogy ezenspeciális célokra kitenyésztett baktériumtörzsek együttese fokozza a talajéletet, növeli a növények tápanyagfelvevő képességét, elősegíti a műtrágyák hatékonyabb hasznosulását, javítja a talajszerkezetet, így növelve annak termőképességét, erejét. Ennek mikéntjéről, tudományos hátteréről, a növények-mikróbák-talajoltás kölcsönhatásairól Dr. Balázsy Sándor főiskolai tanár, a biológiai tudományok kandidátusa tartott minden részletre kiterjedő előadást.Balázsytanár úr kiemelte a mikroorganizmusok jelentőségét a gyökérrendszerben, elsősorbana növény-növekedést serkentő rhizobaktériumokét pl.: Pseudomonasmiokroorganizmusok (plant-growth-promoting-rhizobacteria,PGPR)és anövekedésszabályozó,azaz plantgrowth regulator (PGR) anyagokét pl.: Flavobacterium, Arthrobacter, Azospirillium, amelyeka növények fiziológiai folyamatait befolyásolni képes növényi hormonok termelésében játszanak szerepet.Összefoglalta a rhizoszféra hasznos mikroszervezeteinek tulajdonságait, melyek a légköri nitrogén biológiai megkötése, a foszfor felvehetőségének javítása, vaskelát-képzés antagonizmusa és a hormontermelés.

Zárásként a Phylazonit termékcsalád gyártására tervezett és kivitelezett új épületet, fermentáló tartályokat, kiszerelő helyiséget és a kijuttatást végző gépeket tekintettük meg, illetve a kutatási eredményekről és a termékekről kaptunk tájékoztatást.

Úgy érzem mindkét fél számára hasznosan zárult a látogatás és az itt hallottak, látottak, közvetlenül fogják segíteni a NÉBIH NTAI hatósági, engedélyezési feladatait, illetve a hasonló profilú cégekkel történő kommunikációt.

Gál Péter

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés