Hírek

Ősszel is várja a diákokat a mezőgazdaság

Létrehozva:

|

A gyümölcsültetvényeken hasznos munkát végezhetnek a fiatalok, ráadásul olyan élményekre, tapasztalatokra tehetnek szert, ami későbbi pályaválasztásukat is segítheti. A közelmúltban egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei felső tagozatos osztály is élt a lehetőséggel: a diákok egy helyi termelő almáskertjében keresték meg az osztálykiránduláshoz még hiányzó összeget.

Egyre több fiatalt hódít meg az agrárium. A digitalizáció nyújtotta előnyök mellett (drónok, számítógépek, műholdak használata) a kétkezi munkát sem veti meg az új generáció. Kiváló példa erre az a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei felső tagozatos osztály, akik egy helyi almáskertben keresték meg az osztálykiránduláshoz szükséges összeget.

Forrás: pxhere.com

A diákok osztályfőnöke kereste meg az egyik szabolcsi almatermelőt, remélve, hogy a betakarítás során akad könnyebb munka, amivel az osztály egy-két nap alatt össze tudná gyűjteni az utazáshoz hiányzó forintokat.

A kezdeményezést a termelő és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatta, így a diákok saját bőrükön is megtapasztalhatták, hogy a kétkezi munkának teremtő ereje van, az agrárium pedig csodákat tartogat számukra.

A diákmunka a legtöbbek számára a nyári szünidő alatti tevékenységet jelenti, holott a mezőgazdaságban még ősszel is számos olyan feladat van, amelyre a fiatalok is jelentkezhetnek. Remek példa erre a gyümölcsök betakarítása, amely nem igényel túl nagy erőfeszítést a diákoktól, az elvégzett munkával azonban a termelő és a gyerekek is jól járnak. A diákok betekintést kaphatnak a munka világába, találkozhatnak a munkaadói elvárásokkal, de megélik annak a nagyszerűségét is, hogy az otthonról kapott zsebpénzt saját keresetükkel egészíthetik ki.

Bízunk abban, hogy a szabolcsi példa ragadós lesz: a legifjabb generáció is belekóstolhat a mezőgazdasági munkákba, az így megszerzett élményekre pedig a pályaválasztás során is támaszkodni tudnak majd a fiatalok. A szakmaorientáció kapcsán a NAK is igyekszik átadni a mezőgazdasággal kapcsolatos információkat a diákoknak.

A felnövekvő generációnak sajnos ma már nincs élő kapcsolata a mezőgazdasággal, a természettel. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért igyekszik minél szélesebb körben megismertetni a gyermekekkel, diákokkal az agrárium szépségeit. Az elmúlt években számtalan üzemlátogatást szerveztünk, ahol a fiatalok a legmodernebb eszközöket is kipróbálhatták, de akár a legmagasabb szintű szakmai kiállításokra és bemutatókra is segítünk eljutni az érdeklődő fiataloknak.

agrotrend.hu / NAK

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook