Hírek

Válságtanácsot hívtak össze poloskák miatt

Ágyipoloska-invázió van Párizsban. A parazita rovarok ott vannak az otthonokban, a tömegközlekedési járműveken, és már a mozikban is megjelentek, vagyis egyre komolyabb gondot okoznak. A helyzet annyira súlyos, hogy a francia főváros a kormány segítségét kérte. A közlekedésügyi miniszter válságtanácskozást hívott össze, és gyors lépéseket ígért.

Láthatatlan potyautasként utaznak a vonatokon és a metrókon, de a mozitermekben is meghúzzák magukat. Ágyi poloskák lepték el a francia fővárost, és gyakorlatilag senkit sem kímélnek. Az ingázók már félve szállnak fel a járművekre a kellemetlen bogarak miatt.

„Először mindig alaposan átvizsgálom az ülést, és megkocogtatom, hátha kiesik belőle valami”– mondta az egyik utas.

Forrás: wikimedia

Az apró vérszívók szinte észrevétlenül bújnak meg a matracokban, a bútorokban és a szőnyegekben, általában éjszaka a legaktívabbak.

Csípésük nem veszélyes, néhány esetben azonban elfertőződhet, vagy allergiás reakciót válthat ki. „Egyáltalán nem vagyok nyugodt, a csomagomat is zárva tartom, nehogy ágyi poloskát hurcoljak be az otthonomba. Amikor hazaérek, az összes holmimat ki kell mosnom. Lassan paranoiás leszek” – panaszolta egy másik utas.

Nyáron kezdődött a poloskainvázió

Hirtelen megugrott azoknak a száma, akik gyorsan szerettek volna megszabadulni a kellemetlen vérszívóktól. Idén ugyanis 65 százalékkal többen kérték a szakemberek segítségét a poloskák elleni beavatkozáshoz Franciaországban, mint egy évvel korábban. 2022-ben egymillió fertőtlenítést regisztráltak ugyanebben az időszakban.

„Itt az ágyi poloskák ürülékét látjuk, és rengeteg tojást, amelyekből naponta akár tizenöt új poloska is kifejlődhet” – magyarázta egy rovarirtó.

A francia egészségügyi hatóságok becslése szerint ma már minden tizedik francia háztartást érint a poloskafertőzés.

Ráadásul egyre költségesebb a védekezés is a paraziták ellen, az elmúlt hetekben 30 százalékkal drágultak az ágyi poloska elleni termékek.

„Az ágyi poloskák mindig is ott voltak Párizsban. Ez most egy felkapott téma a médiában, ezért mindenki pánikba esett egy kicsit”– magyarázta Sacha Krief, egy rovarirtószer-bolt üzletvezetője.

A párizsi városháza is megkongatta a vészharangot, és kormányzati fellépést sürget a poloskainvázó visszaszorítására.

„Az ágyi poloskák nem állnak meg a város határainál, ez nyilvánvalóan globális probléma, nem elegendő, ha csak itt helyben foglalkozunk vele” – figyelmeztetett Emmanuel Gregoire, Párizs főpolgármester-helyettese. A közlekedésügyi miniszter válságtanácskozást hívott össze, és gyors lépéseket ígért. Az idő pedig sürget, 2024-ben ugyanis a francia főváros ad otthont a nyári olimpiai játékoknak.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés