Hírek

Zöldtrágyanövények hatása a talajra

A mezőgazdasági termelés szempontjából a talaj minősége és annak megőrzése kulcsfontosságú kérdés. A talaj minőségének megőrzésében segítséget nyújtanak a zöldtrágyanövények. Milyen módon?

A zöldtrágyaként használt növények gyors fejlődésűek, rövid időn belül nagy zöldtömeget fejlesztenek, amely megfelelő védelmet ad a talaj számára a szél- és vízerózióval szemben. A főnövény lekerülése és a zöldtrágyanövény lombzáródása között eltelt időszakot rövidítheti, ha a zöldtrágyanövényt (pl. az olajretek szemsúlya ezt lehetővé teszi) 2-3 héttel a főnövény aratása előtt műtrágyaszóróval elvetik.

A nagy zöldtömeggel párhuzamosan a zöldtrágyanövények mélyre hatoló és szerteágazó gyökérzetet fejlesztenek, és közülük az erős gyökérrel rendelkezők (pl. olajretek, mustár, stb.) a tömörödött talajrétegeken is képesek áthatolni. A gyökereknek ez az ún. „bio-drilling” hatása lazítja a talajt. Mindemellett a zöldtrágyanövények táplálékot nyújtanak a földigilisztáknak és a jótékony talaj mikroorganizmusok számára, aminek hatására a főnövény gyökérzónájában akár 10000-szer több mikroorganizmus is lehet, a csupaszon hagyott földel szemben. 

A talaj mikroorganizmusok lehetnek szabadon élő légkörinitrogén-megkötők (pl. Azobacter vagy Clostridium fajok), míg a heterotróf mikrobák általánosan a szerves anyag lebontást végzik. A nagyszámú mikroorganizmus a leforgatott növényi maradványokat rövid időn belül képes lebontani, így a talajban szerves anyag halmozódik fel. A fent leírt folyamatok eredményeképpen megfelelő méretű talajaggregátumok alakulnak ki, stabilizálódik a talajszerkezet, nő a talaj tápanyag-szolgáltató, vízelvezető és vízmegtartó képessége, valamint javul a vízgazdálkodása.

A zöldtrágyanövények használata ellen gyakran ellenérv, hogy a nagy zöld- és gyökértömeg – az amúgy is csapadékszegényebb időszakokban – kiszárítja a talajt. A talajnedvesség csökkenése azonban időszakosan fennálló állapot, amely a talaj szerkezetére gyakorolt pozitív hatások következtében a tél folyamán megszűnik, és összességében a főnövény számára kedvezőbb talajnedvesség-viszonyok alakulnak ki a zöldtrágyázatlan területekkel szemben. Kísérletek igazolják, hogy keverékben vetve a zöldtrágyanövényeket kisebb vízfelhasználás jellemzi, feltételezhetően az eltérő gyökérzetükből következően.

A zöldtrágyanövények pozitív hatása a talajéletre, a talaj szerkezetére és vízgazdálkodására a főnövény gyors, egyenletes fejlődésében, nagyobb stressztűrő képességében és nem utolsósorban a termés mennyiségében is megnyilvánul.

Aranyi Nikoletta Réka

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés