Hírek

Ukrajna a válság ellenére nagy mennyiségben exportál gabonát

Ukrajna értékes feketeföldjeivel a világ potenciális gabona éléskamrájának számít. Európa legnagyobb területű állama több mint 32 millió hektár szántóterülettel rendelkezik, vagyis több mint kétszer annyival, mint Németország.

Ugyanakkor az egykori szovjet tagállam az ismételten visszatérő gazdasági válságok, az alacsony produktivitás és az ingadozó gabonahozamok miatt eddig nem tudta realizálni ezt a potenciált. Csak 2011 óta termel az ország tartósan ismét több gabonát, mint Németország.

2014-ben az agrárágazat a Dobass térségében zajló harcok, és az országban tapasztalható gazdasági nehézségek ellenére az egyetlen növekvő szektor volt, és az export közel egyharmadát biztosította. Az akkori 63,8 millió tonnás rekordtermés több mint felel exportra került. Ezzel az ország bekerült a világ három vezető gabona exportőre közé – az USA és az EU mellé, és megelőzött olyan erős termelőket, mint pl. Kanada vagy Argentína. Jelenleg a mezőgazdaság, mint fő devizaforrás, a fémipart váltja le, ami az ország keleti részén folyó háború miatt erősen meggyengült.

Napraforgó termesztés és export tekintetében az ország világviszonylatban vezető helyet tölt be. Kukorica esetében az öt legnagyobb termelő közé tartozik, búzánál az első tízben van. Politikai ügy továbbra is a szabad kereskedés a szántófölddel. Eddig az értékesítés hivatalosan tilos volt, a kritikusok az ország erőforrásainak kiárusításától tartanak.

Az elmúlt években az élelmiszertermelés egyre erőteljesebben a nagy konszernek kezében összpontosult. Egyes területeken, mint pl. a tojás- és csirkehús termelés, a nyugati tőzsdéken szereplő nagyvállalatok dominálnak a piacon, mintegy 70 százalékos nagyságrendig. A gazdasági válság azonban növelte ezt a számot.

Vízellátási problémák elsősorban az ország déli területein vannak. Az öntözőrendszereknél, sok, még a szovjet időkből származó csatornát meg kell újítani. Az erózió minden országrészben fenyegeti a talajok termőképességét. 

proplanta.de

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés