Hírek

Géntechnika: A mezőgazdasági bizottság elutasítja az Európai Bizottság javaslatát

Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottsága elutasította az Európai Bizottság javaslatát, a géntechnika-politika nemzetivé tételére a takarmányok és élelmiszerek terén.

Maria Heubuch az Európai Parlament képviselője, aki maga is gazdálkodik, a következőket nyilatkozta a témával kapcsolatban: „A géntechnika már régóta szúrja az Európai Parlament szemét. Ha az EU Bizottság lehetőséget ad a tagállamoknak, hogy megtiltsák a genetikailag módosított takarmányok és élelmiszerek használatát, az jóvátehetetlen káoszt okozna.

Cinikus dolog, hogy az igazi megoldás helyett inkább a belső piacot akarják leépíteni. Azoknak a génmódosított növényeknek, melyeket a tagállamok többsége elutasít, nem szabadna az európai piacra kerülni. Ezt ígérte a bizottság elnöke, Juncker, a törvényhozási ciklus kezdetén, és a legkevesebb ennek az ígéretnek a betartása lenne.

A tagállamok 2008-ban azt követelték, hogy javuljon a kockázatelemzés, és erősödjön a megelőzés elve; ezt a bizottság nem valósította meg. A polgárok a géntechnika ellen vannak, és egyértelmű jelölést követelnek az állati termékeknél is; ez sem valósult meg. Európának sürgősen szüksége van egy tervre, amely a fehérjenövények termesztését megerősíti, és az importált GM-takarmányoktól való függést csökkenti; itt sem tapasztalhatók még a legenyhébb erőfeszítések sem az Európai Bizottság részéről.

Az Európai Bizottság javaslatának mostani elutasítása a Mezőgazdasági Bizottság részéről egy nagyon jó új hír. Fontos, hogy tegyenek le egy jobb javaslatot, ami lépést tart a polgárok legitim követeléseivel, akik a kockázatos technológiával való felelős bánásmódot, a környezet és az egészség védelmét, valamint géntechnikától mentes mezőgazdaságot szeretnének.”

topagrar.com

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés