Hírek

Tejkvóta szabályozás: német tartományok mezőgazdasági miniszterei korai figyelmeztető rendszert vezetnének be

A német tartományok mezőgazdasági miniszterei az elmúlt héten Bad Homburgban üléseztek. Az agrárminiszterek konferenciáján született legfontosabb határozatokról itt olvashatnak.

A tartományok mezőgazdasági miniszterei évente kétszer agrárminiszteri konferenciára (AMK) gyűlnek össze. A múlt héten is ez történt. Március 18-tól 20-ig Bad Homburgban egyeztettek a miniszterek. A témák listája hosszú volt. A 44 napirendi pontból 12 csak az állatvédelemmel és az állatjóléttel volt kapcsolatos. A mezőgazdasági miniszterek legfontosabb határozatait itt olvashatják.

GM-termesztés: A tartományok ragaszkodnak az országos tilalomhoz

A tartományok ragaszkodnak az országos szintű, egységesen szabályozott termesztési tilalomhoz a génmódosított növények esetén. Az agrárminiszteri konferencia egyik határozatában megerősítette az azonos tartalmú korábbi követeléseket. A területi vezetők így egységesen szemben állnak a német mezőgazdasági miniszter Christian Schmidt terveivel, aki a termesztési tilalom szabályozását a tartományokra hatáskörébe helyezi az opt-out szabályozás gyakorlati megvalósításával.

Tejpiac: Hatékony korai figyelmeztető rendszert kell bevezetni

A tartományok mezőgazdasági miniszterei a tavaly ősz óta tartó piaci nyomás és a tejkvóta szabályozás befejeződése miatt a tejpiaci válságokkal való szembenézés szükségességét hangsúlyozták. Az agrárminiszteri konferencia (AMK) határozatot hozott arról, hogy első lépésként a meglévő válságkezelő eszközök hatékonyságán kell javítani, és az EU piacfigyelő szervezetében létre kell hozni egy olyan figyelmeztető rendszert, ami a kialakulóban lévő piaci válságokat időben jelzi.

Ökorendelet: A miniszterek elutasítják az újabb változatot

A tartományi miniszterek megerősítették az EU ökorendeletének újabb átfogó változatával szembeni elutasító véleményüket. Ismét hangsúlyozták, hogy a konkrét megvalósítások és a fejlesztési lépések, mint pl. az ökológiai úton termesztett vetőmag használatát vagy az öko-tojótyúk tartást úgy lehetne a legjobban megvalósítani, ha ezeket a meglévő ökorendeletbe integrálnák.

Állatjólét: Szarvatlanítás csak fájdalomcsillapító és nyugtató szerekkel

A 44 napirendi pontból 12 csak az állatjóléttel foglalkozott. Schleswig-Holstein javaslatára született határozat a nagyobb védelem indítványozásáról a borjak szarvatlanításánál. Az állatvédelmi törvény 5. §-a értelmében a jövőben nemcsak fájdalomcsillapító szerek, hanem nyugtató szerek adása is kötelező lesz. A tartományi miniszterek emellett az ún. rezerv antibiotikumok használatát is szeretnék tovább csökkenteni az állattartásban. Az AMK határozata szerint Németországnak ehhez egy differenciált listát kellene készítenie, hogy melyik mikroba ellenes szerekrevagy hatóanyagcsoportokra vonatkozzanak az állatgyógyászatban történő felhasználásra vonatkozó korlátozások.

Területvesztés: Országos és tartományi szintű stratégia kidolgozás

A talajvédelemmel kapcsolatosan a cselekvés szükségességét fogalmazták meg a miniszterek. A miniszterek határozatban hangsúlyozták annak szükségességét, hogy a huzamosan tartó területvesztést csökkenteni kell, és intézkedéseket kell hozni a talajminőség romlásának megakadályozására. Arra kérik az országos vezetést, hogy a tartományokkal közösen dolgozzák ki a megfelelő stratégiákat.

GAK: Továbblépés csak kiegészítő eszközökkel

„Az agrárstruktúra és a partvédelem javítása” elnevezésű közösségi feladat (GAK) meghirdetett továbbfejlesztését a tartományok továbbra is összekapcsolják az országos szintű kiegészítő eszközökre irányuló követelésekkel. A miniszterek határozatban erősítették meg, hogy a vidéki térségek tartós fejlődéséhez szükséges intézkedési spektrum bővítéséhez elengedhetetlen a jelenlegi GAK felső határok jelentős megemelése.

Forrás: agrarheute.de

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés