Hírek

NAK: kisebb területen termesztenek repcét

A tavalyi aszályos időjárás miatt a repce vetése elhúzódott, ezért a vetésterület mintegy 23 százalékkal maradt el az előző évitől, az idén 197 ezer hektár lett – tájékoztatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A közlemény szerint a 2011-2012-es évhez képest idén a repceállomány állapota kedvező, ugyanakkor a növények alacsony termete, illetve a kevés számú oldalhajtás kedvezőtlenül befolyásolhatja a termésmennyiséget.

    A repce esetében az első növényvédelmi beavatkozás a tavasszal megjelenő kártevők elleni védekezés. Ennek optimális ideje március közepe lett volna, azonban az elhúzódó tél és a sok csapadék mintegy 3 héttel késleltette a kezelést. Ahol az időjárási feltételek megengedték, időben megtörtént az első és második fejtrágyázás is.  

    Ha a következő időszakban kellő mennyiségű csapadék hullik, a repce oldalhajtásai megerősödhetnek, így a termésmennyiség is kedvezően alakulhat – olvasható a közleményben.

    A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a múlt évben az előző évinél 24 százalékkal kevesebb, 401 ezer tonna repce termett.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés