Hírek

Külföldiek kezében a román termőföldek jelentős része

Románia mezőgazdasági területének közel 9 százaléka külföldiek kezében van – derül ki a mezőgazdasági minisztérium legfrissebb adatiból. A termőföldek ára az érdeklődés hatására egy év alatt megkétszereződött.

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb számban vásárolnak nagy egybefüggő mezőgazdasági területeket a külföldiek Romániában, egy év alatt a külföldi tulajdonban lévő területek nagysága a 635 ezer hektárról 709 ezer hektárra emelkedett – kongatta meg a vészharangot Valeriu Tabara mezőgazdasági miniszter. Gondot jelenthet ugyanakkor, hogy a külföldiek jelentős része befektetés céljából vásárol földet, termelést nem folytatnak ezeken a területeken állítja Tabara. Hozzátette: azok, pedig akik mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, a betakarított terményt kiviszik az országból.

A külföldiek kezében lévő farmok száma 2011-ben meghaladta a 700-zat, szemben a tavaly regisztrált 635-tel. A fokozódó érdeklődés hatására a jó minőségű mezőgazdasági területekért egyre magasabb árat kérnek a helyiek, míg 2010-ben egy hektár termőföld még 1500-2500 euró közötti áron kelt el, idén ugyanezért már 4000-5000 eurót is fizetni kellett. Uniós szinten ez az ár is alacsonynak számít, hiszen Nyugat-Európában egy hektár termőföld 10-15 ezer euróba kerül – állítja Tabara.

A legnagyobb számban Olaszországból érkeznek az agáriparban érdekelt befektetők, a külföldiek kezében lévő 700 hektárt meghaladó terület közel 25 százalékát tudhatják magukénak. A németek részesedése meghaladja a 15 százalékot, az arab államokból érkező üzletemberek 10 százalékot birtokolnak. Magyarország az agrárbefektetői lista negyedik helyén áll 8,17 százalékos részesedéssel megelőzve Spanyolországot (6,22 százalék), Ausztriát (6,13 százalék) és Dániát (4,52 százalék). A tárcavezető a legaktívabb arab országok között Irakot, Líbiát és Szíriát említi.

A helyi jogszabályok a külföldiek földvásárlását egyáltalán nem korlátozzák, a tuilajdonjog feltételének feltétele, hogy a vásárló bejelentett lakcímmel, a vállalkozás pedig székhellyel rendelkezzen Romániában.
 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés