Hírek

Jól fejlődnek az őszi vetésű növények Békés megyében

Jól fejlődnek az őszi vetésű növények Békés megyében, az enyhe és csapadékos őszi időjárás kedvez az őszi búza, az árpa és a káposztarepce fejlődésének – tájékoztatta Varjú Mónika, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője.

Varjú Mónika elmondta: a növények hektáronkénti sűrűsége megfelelő, az állomány a megye egész területén jól fejlődik. A növények fejlett állapotban mennek a télbe a kedvező csapadékeloszlásnak és a napfényes enyhe ősznek köszönhetően.

A Békés megyei gazdálkodók 2012 őszén százezer hektár őszi búzát vetettek, 16 ezer hektár őszi árpát, hasonlóan előző évihez. Repcéből hétezer hektáron vetettek a gazdálkodók, ez mintegy hatezer hektárral kisebb terület a tervezettnél – jelezte Varjú Mónika. Hozzátette: miután a repcét augusztusban vetik, az akkori rendkívüli szárazság miatt sok termelő kockázatosnak ítélte a növény termelését.

Kedvező képet mutatnak az őszi növények a nagyüzemi gazdálkodóknál a megye egész területén a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség szakértői szerint is. Barabás Béla titkár az MTI-nek elmondta: őszi repcét főleg a kedvező talajadottságú Dél-Békésben vetettek a termelők, itt az állomány kétharmada mondható jónak, a többi állapota közepes.

Békés megyében 375 ezer hektár van szántóföldi művelés alatt, a megye 534 ezer hektár területének több mint a hetven százaléka. A búza termőterületének aránya meghaladja a 26 százalékot.

Forrás: MTI

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés