Hírek

Horsch Terrano FX – egy igazán szerethető szántóföldi kultivátor

A Terrano FX egyike a legrégebbi háromgerendelyes kultivátoroknak. Az FX előtt nagyjából csak kétgerendelyes kultivátorok léteztek, amelyekkel inkább tarlóhántást végeztek, és utána megszántották a földet.

A Terrano FX univerzális szántóföldi kultivátorral a Horsch lehelyezte a szántás nélküli talajművelés alapkövét. A Terrano Európa-szerte ismertté vált, és egyre többen használják a mulcsos talajművelés alap munkaeszközeként. 

A háromgerendelyes felépítés és a kapák 30 cm-es húzástávolságban való elhelyezése nagy átömlő keresztmetszetet, emellett intenzív talajművelést és nagyon jó talajfelszín-egyengetést biztosít. A ClipOn lúdtalp kapa kis szögállással az igen sekély és kevésbé intenzív talajművelésre készült.

A MulchMix kaparendszer a 37 cm-es fesztávolságú szárnyas kapákkal és fordító lemezzel már 5 cm mélyen teljes átfedéssel dolgozik, intenzíven kever és egyenget. Ezeket a szárnyakat általában 15 cm mélységig használjuk. Mélyebben keskenyebb, 25 cm-es fesztávolságúakat alkalmazhatunk, vagy szárny nélkül akár 30 cm mélyen is dolgozhatunk. 

Sokak számára dilemma, hogy a tarlóhántással egy menetben mennyi szármaradványt dolgozzunk be a földbe. Nem jobb-e csak sekélyen tarlót hántani, nagyobb szármaradvány-mennyiséget a talaj felszínén hagyni, ami árnyékolja a földet az erős napsugárzástól? A kérdés felvetése nem helytelen! Ezt azonban mindenki azonnal saját magának meg is tudja válaszolni – annak függvényében, hogy milyen vetésforgóban állunk, milyen talajművelési technológiát végzünk, és ehhez milyen gépparkkal rendelkezünk. 

Ha nagyobb a szármaradvány, és például repcét fogunk mulcsos technológiában vetni, akkor jó, ha már a tarlóhántásnál nagyobb mennyiségű szalmát keverünk be a talajba. A talajfelszínen maradt szármaradványt a mély magágykészítéssel tudjuk csak bedolgozni. Ha viszont valaki szánt, akkor az igen sekély tarlóhántás a jobb megoldás, mert a kihullott magvak sekélyre kerülnek, így kicsíráznak, a szalmát meg amúgy is beszántják, tehát az nem jelent gondot.

A Terrano FX-szel tökéletes munkát tudunk végezni a tarlóhántásban, majd az árvakelésnél és magágykészítésben is. A hengerek nagy választéka még nagyobb üzemeltetési biztonságot kölcsönöz a Terrano FX-nek, bármilyen területen használjuk is azt.

Szász

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés