Hírek

BASF termékek a labdarúgó EB-n is

A nagy sporteseményeken a vegyipari innovációknak is hozniuk kell a csúcsformát, így az idei labdarúgó-Európa-bajnokság sikeres megrendezésében a BASF is jelentős szerephez jutott. A kémia tudománya a sportruházattól a stadionokig mindenütt jelen van, bár a bajnoki trófeát ezúttal nem a kutatók emelhetik a magasba.

A 2012-es foci EB vendéglátó országaiban – Lengyelországban és Ukrajnában – a jelentős infrastrukturális fejlesztéseknél az építőkémia megoldásai is labdába rúghattak. A nagyszabású beruházásoknál a BASF olyan építési vegyi anyagait használták fel, mint például a betonadalékok, a védőbevonatok és a hőszigetelő rendszerek, amelyek segítségével hidakat és utakat építettek, újítottak fel. Ilyen fontos beruházás volt az 1., 2. és 4. számú lengyel autópályák, valamint az S7 jelzésű főút, továbbá a Visztulán átívelő Északi Híd megépítése Varsóban.

Nem csak az autóutakat kellett felkészíteni arra, hogy a sokmillió szurkoló eljuthasson az arénákba és láthassa kedvenceit. A kijevi Boriszpol repülőtér bővítésénél, az új terminál kialakításánál a BASF Emaco® javítóhabarcsait és Masterseal® védőbevonatait alkalmazták, de az új stadionok, hotelek, edzőcentrumok és vendéglátóipari létesítmények építésénél vagy a régiek átalakításánál sem nélkülözhették a legmodernebb építéskémiai innovációkat. A BASF beton adalékszerei például jelentősen lerövidítették az építkezéshez szükséges időt, mindezt úgy, hogy közben a legmagasabb szintű betonminőséget és stabilitást is biztosítják.

A foci szentélyei, a stadionok építészeti szempontból is különlegesek, így a felhasznált termékekkel szemben nagyon magas követelményeket támasztanak.  A tradicionális hőszigetelés például az arénák külső formája miatt nagyon nehezen kivitelezhető. Varsóban, a Nemzeti Stadion építésénél a BASF Multitherm HSV® hőszigetelő rendszerét használták, amely a megszokott külső megoldás helyett, belülről szigetel és ezzel a módszerrel gondoskodik az optimális energiahatékonyság eléréséről. Ebben az arénában, valamint egy másik fontos helyszínen, Poznan stadionjában a tribünök és az alapok vízszigetelését is BASF termékekkel oldották meg. A Kijevi Olimpiai Stadion átépítésekor sikerrel használták a Pozzolith®100 beton adalékszert és a Conipur®M sportpálya burkolatot.

A sportolók a kémia vívmányainak segítségével készült legmodernebb sportruházatot viselhették. A futballcipők harminc egyedi részből készülnek, amelyek közül az egyik fontos alkotóelem az Elastollan®. A speciális BASF poliuretán többek között a lábbelik talpaihoz, védőbetétjeihez, merevítő- és tompítóelemeihez használatos, és ez a műanyag nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a cipők rugalmasabbak, könnyebbek és terhelhetőbbek legyenek. A futballmezek a PolyTHF® -et tartalmaznak, ami a rugalmas Elastan- ill. Spandex szálak egyik fontos alkotóeleme. A vegyipari nagyvállalat mindemellett még funkcionális textilekhez is gyárt összetevőket: a termoplasztikus poliuretánokat (TPU) az aktívan lélegző sport- és szabadidős ruházatok készítéséhez használják fel. Az Ultramid® nevű poliamid termék pedig 80-as védőfaktor védelmével óvja a labdarúgókat az ultraibolya sugárzással szemben.

Mindegy, hogy a játékok után, vagy a játékok előtt, de a sportolóknak folyamatosan gondoskodniuk kell fittségükről és egészségükről. A gyümölcslevekben és egyéb üdítőkben alkalmazott BASF vitaminok adalékok jelentős mértékben járulnak hozzá a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Az olyan vitaminok, mint például az E vitamin, lekötik a testben az oxigéngyököket, amelyek fokozott mértékben képződnek a nagy igénybevételnek kitett izomzatban. A B vitaminoknak lényegi funkciójuk van a szénhidrát-, a fehérje- és a zsiradék anyagcserében, ezekre a szervezetnek rendkívül nagy szüksége van az energia biztosításában a szív, a keringés és az izomzat számára. A csontokhoz szükséges D vitamin szintén nagy szerepet játszik az izmok teljesítőképességében.

A BASF-ről

A BASF a világ vezető vegyipari vállalata: The Chemical Company. Termékválasztéka a vegyszerektől, műanyagoktól, a speciális adalékokon, mezőgazdasági termékeken és finomkemikáliákon át a nyersolajig és földgázig terjed. A nagyvállalat üzleti sikereinek része társadalmi felelősségvállalása és a környezet védelme. Kutatásainak és fejlesztéseinek eredményei minden iparág számára lehetővé teszik a társadalom mostani és jövőbeli igényeinek kielégítését. A BASF termékei és rendszermegoldásai hozzájárulnak az erőforrások megőrzéséhez, az egészséges és tápláló élelmiszerek biztosításához és az emberek életminőségének javításához. A vállalat fő célkitűzését a következőkben foglalja össze: „Kémiát alkotunk a fenntartható fejlődés és a jövő érdekében.” 2011-ben a BASF forgalma meghaladta az 73,5 milliárd eurót, és a cég világszerte mintegy 111.000 alkalmazottat foglalkoztatott. A BASF részvényeivel a frankfurti (BAS), londoni (BFA) és zürichi (AN) tőzsdén kereskednek. További információk a társaság hivatalos weboldalán a www.basf.com ill. www.basf.hu címen találhatók.

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés