Hírek

Mi lesz a borsó- és a csemegekukorica-üzlettel?

A szokatlanul kemény kánikula húzhatja keresztül a hazai zöldségtermesztés és -feldolgozás várakozásait, a hőség ugyanis könnyen tönkreteheti a zöldborsó és a csemegekukorica termésének egy részét.

Az eddig jól alakuló évben a fagyasztással és konzervgyártással foglalkozó szereplőket most már szorítja az idő. Ha elhúzódó kánikula lesz, az az exporton is meglátszik majd, a csemegekukorica kivitelében ugyanis Magyarország a világon a második szereplő.

A már feldolgozott zöldségféléket illetően tűnik egyelőre biztosnak az idei szezon, a nagyobb tételnek számító zöldborsó és a kifejezetten fontos csemegekukorica esetében sok a bizonytalanság az élelmiszer-ipari szereplőkben. 

„A medvehagyma, a korai betakarítású paraj és sóska, valamint a kapor feldolgozásán vagyunk túl, a mennyiségében jelentősebb zöldborsó betakarítása elkezdődött, és jelenleg is tart” – mondta el a Világgazdaságnak Losó József. A zöldségek és gyümölcsök fagyasztásával, valamint fagyasztott készételek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Mirelite Mirsa elnöke hozzátette: a borsó esetében jó közepes termésre lehet számítani, de az időjárási szélsőségek sok mindent felülírhatnak az elkövetkező hetekben. „A korábbi napok hűvösebb, esős időjárása jót tett a borsó fejlődésének, de a most érkező kánikulában akár 38-39 fok is előfordulhat, ez pedig teljesen átalakíthatja az idei évet. A nagy hőségben a borsó rendkívül gyorsan, akár órák alatt képes elöregedni” – mondta Losó József.

Az ilyen változás azért is problémás, mert a zöldségeket lefagyasztó cégnek – és általában a konzerviparnak – friss, zsenge, magas cukortartalmú borsóra van szüksége. A melegben azonban a borsó víztartalma nagyon gyorsan csökken, a borsószemek összezsugorodnak, a bennük lévő cukor egy része pedig keményítővé alakul. Ez a borsó még így is alkalmas lehet felhasználásra, ám minősége jelentősen elmarad az elvárttól. A borsó minőségváltozása az oka annak is, hogy a feldolgozók igyekeznek minél kisebb távolságról az üzembe szállítani az árut. 
„A jelenleg biztató helyzetképet tehát gyorsan megváltoztathatja a hőség, egyáltalán nem mindegy, mennyire lesz erős, és meddig tart majd” – fejtegette Losó József.

Hasonló a helyzet a Magyarországon meglehetősen nagy mennyiségben termelt csemegekukorica esetében is. „Alapvetően optimista vagyok, hiszen a csemegekukoricának eső és napfény kell, ebből pedig volt az elmúlt hetekben. Ha azonban túl nagy hőség jön, akkor a szélsőséges időjárás a termés jelentős részét elviheti” – jegyezte meg a cég elnöke.
A kereskedelmi viszonyokról szólva Losó József elmondta: mivel kínálati piac van, a kereskedelmi szereplők megpróbálják kihasználni ezt. Ennek eredményeképp a felvásárlási árak csökkennek, jóllehet a szezon még nem fejeződött be. 

„Félő, hogy a hőség nagyon gyorsan le fogja zárni az idei borsószezont” – erősítette meg Kovács János is. A Kecskeméti Konzerv Kft. ügyvezetője szerint a zöldborsó esetében inkább gyenge-közepes évre lehet csak számítani. A cégvezető szerint azonban a csemegekukorica állománya szép azokon a területeken, ahol öntöznek. Azokon az országrészeken, ahol nincs öntözés, például a Hajdúság egyes részein, a csapadék sem volt kellő mértékű. Errefelé a csemegekukorica termése sem lesz túl jó az idén. Kovács János összességében mégis úgy véli, hogy a csemegekukorica esetében a Kecskeméti Konzerv Kft. a tervet tudja majd hozni, szemben a zöldborsóval, amelynek a a ténylegesen feldolgozott mennyisége kevesebb lesz a vártnál.

A kereskedelmi viszonyok alakulásáról Kovács János elmondta: a volument tekintve összességében nem lesz panasz az idei évre, ez a korábbi árszintekkel együtt szép hasznot jelenthetne. Mostanra azonban csökkentek a kereskedelem átvételi árai, ezzel a legtöbb zöldséget feldolgozó szereplő kisebb árbevételre számíthat a 2015-ös szezonban. A hatások ugyanakkor elhúzódnak, egyes növényeket csak ősszel takarítanak be, és más készleteket is gyakran csak a következő naptári évben értékesítenek. Az idei szezon hatásai ezért némely esetben 2016-ban is érezhetők lesznek. 

A szezon eredményességéről szólva a Kecskeméti Konzerv ügyvezetője még hozzátette: a legtöbb szereplő így sem lesz veszteséges, ám a nyereségelvárások „szerények maradnak”.

A Magyarországon megtermelt csemegekukorica alig 5 százaléka kerül a magyar háztartásokba, a többit Európa szinte összes országába és a világ más részeire exportálják a hazai feldolgozók. Nem is jelentéktelen mennyiségben: Magyarország a világ második legnagyobb csemegekukorica-exportőre mind a mirelit, mind pedig a konzervkategóriában. A fagyasztott áru tekintetében az Egyesült Államok, míg a fémdobozos kiszerelés esetében Thaiföld előzi meg a magyar kivitelt. A hazai éghajlati adottságok mellett is szükség lenne azonban az öntözés fejlesztésére, amely a közép- és kései érésű fajtáknál elengedhetetlen. A hazai, világszinten is jelentős csemegekukorica-termelés számára ezért is nagy konkurencia Thaiföld, ahol az éghajlat miatt egy évben háromszor van betakarítás.

Forrás: vg.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés