Hírek

Meg kell védenünk a mezőgazdasági piacainkat – heti hírösszefoglaló

A kora tavaszias időjárás után az ország felében faggyal indult a hét. Brüsszel felelőtlen döntést hozott, amikor korlátlanul és vámmentesen beengedte az ukrán mezőgazdasági termékeket az unióba. Mátrai Zoltán, az Agrotrend csoport tulajdonosa exkluzív interjút készített Feldman Zsolttal, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárával. Heti hírösszefoglaló.


Újra igényelhető támogatás illegális hulladéklerakók felszámolására

Újra igényelhetnek támogatást illegális hulladéklerakók felszámolására önkormányzatok, civil és gazdálkodó szervezetek, valamint egyházak is – mondta az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára hétfőn reggel a közmédiának nyilatkozva.


Meg kell védenünk a mezőgazdasági piacainkat

Brüsszel felelőtlen döntést hozott, amikor korlátlanul és vámmentesen beengedte az ukrán mezőgazdasági termékeket az unióba, ezért júniusban jól kell döntenünk, hogy gyökeres változást tudjunk elérni és meg tudjuk védeni a piacainkat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, Vásárosnaményban, hétfőn.

 


Veszélybe került a termés a fagy miatt

A kora tavaszias időjárás után az ország felében faggyal indult a hét. Az északi részeken -5, -6 fokot is mértek reggel, de az alföldi tájakon is nulla fok alá esett a hőmérséklet.


Nyereséges lehet a nyúltenyésztés

Mintegy 25-30 százalékkal csökkent az európai nyúltartók termelése az elmúlt egy évben. A gazdálkodók az állattartókat sújtó általános nehézségek miatt számolták fel az állományokat, miközben a kereslet is jelentősen visszaesett a nyúlhús iránt. Jelenleg stabil az európai piac, van eredmény a nyúltartáson. Magyarország megőrizte pozícióját, továbbra is a kontinens legnagyobb vágónyúl-exportőre.


Húsvét – NAK-Hússzövetség: a tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége

Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban – írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája.


Exkluzív interjú Feldman Zsolttal – Milyen változások várhatóak a 2024-es pályázatokban és a támogatási rendszerben?

Mátrai Zoltán, az Agrotrend csoport tulajdonosa exkluzív interjút készített Feldman Zsolttal, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárával. A beszélgetésből kiderül, milyen változások várhatóak a 2024-es pályázatokban és a támogatási rendszerben! Mit tegyünk a változó piaci környezetben?


Elérhető az új STÉ kalkulátor az agrárpályázatokhoz

A NAK honlapján elérhető kalkulátor az új KAP Stratégiai Terv alapján a 2023-2027 közötti időszakra szóló támogatásokra vonatkozó STÉ számításához használható.


A szélerőművek és a mezőgazdaság integrációja

Egy ma Magyarországon potenciálisan telepíthető átlagos szélerőmű 15-30 Ft/kWh árazás esetén mintegy 100-200 millió forintos éves plusz jövedelmet biztosíthatna csupán a megtermelt villamos energia értékesítésével az agráriumnak és a földtulajdonosoknak. Amire szükségük is lesz, mert a mezőgazdaságot sújtó klímakockázatok várhatóan fokozódni fognak, ami bevételkiesést, súlyosabb esetben egzisztenciális veszélyt jelent a gazdálkodóknak.


Igazságos iparnak tekinteni a mezőgazdaságot?

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a mezőgazdasági üzemeknek az ipari kibocsátásokról szóló irányelvbe történő belefoglalásának következményeire, valamint az irányelv előírásainak a családi gazdaságokra gyakorolt ​​lehetséges negatív hatásaira hívja fel a figyelmet.


Elébe lehet-e menni a jövő vízkonfliktusainak?

A víz a legértékesebb erőforrásunk, hiszen nem pótolható semmivel. Ahol a tiszta víz szűkösen áll rendelkezésre, ott általában szenvedés és erőszak jár a nyomában. A konfliktusok viszont nem feltétlenül maradnak helyben, hiszen a víz nem ismeri a határokat: egyre gyakrabban jelenik meg az államok közötti konfliktus forrásaként a víz.


Debreceni Egyetem: a vízgazdálkodás fejlesztéséről és az öntözéses mezőgazdaság helyzetéről

A települési és területi integrált vízgazdálkodás fejlesztési lehetőségeiről, a csökkenő talajvízvízkészletek rehabilitációjáról és pótlásáról, valamint az öntözéses mezőgazdaság helyzetéről volt szó a Debreceni Egyetem MÉK Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete által szervezett országos konferencián. A víz világnapjához kapcsolódó csütörtöki rendezvényen a Debreceni Egyetem és a szakmai szervezetek közös állásfoglalás kidolgozását kezdték meg.


A 2024. évi agrártámogatási rendszer változásai, HMKÁ és az AÖP részletei

A 2024. évi egységes kérelmekre vonatkozó, heteken belül megjelenő rendeleti szabályozás jogi véglegesítésével párhuzamosan az Agrárminisztérium e tájékoztatás keretében részleteiben is megosztja az agrártámogatási rendszer feltételességi előírásrendszerének – így a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra (HMKÁ) és a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK) – illetve az Agro-ökológiai Programnak (AÖP) az idei évre vonatkozóan alkalmazandó részletes tartalmi elemeit.

 

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés