Hírek

A 2024. évi agrártámogatási rendszer változásai, HMKÁ és az AÖP részletei

A 2024. évi egységes kérelmekre vonatkozó, heteken belül megjelenő rendeleti szabályozás jogi véglegesítésével párhuzamosan az Agrárminisztérium e tájékoztatás keretében részleteiben is megosztja az agrártámogatási rendszer feltételességi előírásrendszerének – így a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapotra (HMKÁ) és a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK) – illetve az Agro-ökológiai Programnak (AÖP) az idei évre vonatkozóan alkalmazandó részletes tartalmi elemeit.

Forrás: pixino.com

A 2023-ban elindult új Közös Agrárpolitikai szabályrendszer első évének gazdálkodói oldalról érkező jelzései, végrehajtási tapasztalatai alapján került módosításra a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv, amelynek tartalmi elemei 2024. február 12-én közzétételre kerültek. Ezzel párhuzamosan részleges derogációról hozott döntést az Európai Bizottság a nem termelő területek tekintetében (HMKÁ8). Ezek alapján jelennek meg a végleges, 2024. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó jogszabályok. A változások kétségtelenül a Feltételesség és az Agro-ökológiai Program keretében a legmarkánsabbak, s egyúttal ezek bírnak legnagyobb hatással a gazdálkodás gyakorlati, agronómiai körülményeire.

Az áttekinthetőség érdekében közleményünkhöz két különálló dokumentumot mellékelünk, amelyek az alább található linkekről tölthetők le. Az első kifejezetten a Feltételesség előírásainak változásait mutatja be, míg a második az AÖP gyakorlatok bővülésére és részletszabály-módosulásaira összpontosít.

A 2024. évre vonatkozó HMKÁ és JFGK változások közül a letölthető szakmai tájékoztató részletesen foglalkozik többek között a nem termelő tájképi elemek és területek szabályrendszerének módosításával (HMKÁ8) és a parlagra vonatkozó részletes tudnivalókkal, a gyep újratelepítésére vonatkozó szabályokkal, a direktvetés és a sekély tarlóhántás fogalmának tisztázásával vagy éppen a talajkondícionáló- és növénykondícionáló készítmények kijuttatására vonatkozó szabályokkal. A Feltételességet tárgyaló részletes szakmai információk ezen a linken érhetőek el.

Az AÖP esetében kifejezetten sok gyakorlati tapasztalattal gazdagodtunk mindnyájan 2023-ban. Megkíséreltük mindezt beépíteni a legutóbbi Stratégiai Terv módosításba; ahol ez nem sikerült a Bizottság ellenállása miatt, ott a soron következő módosításnál újra próbálkozunk. A tervmódosításnak köszönhetően új gyakorlatokkal bővül a program a gyep földhasználati kategóriában, illetve több gyakorlat bővül, ésszerűsödik. Jó hír az ún. különleges állandó kultúrával (mint pl. a faültetvények vagy az energianád-ültetvények) rendelkező termelők számára, hogy az idei évtől ezen területek is részt vehetnek az AÖP-ben. Az AÖP-t tárgyaló részletes szakmai információk ezen a linken érhetőek el.

Az Egységes Kérelemhez kapcsolódó jogszabály-tervezetek, hatályos jogszabályok, irányító hatósági közlemények és tájékoztató anyagok elérhetőek a kap.gov.hu oldalon, a KAP Stratégiai Terv végrehajtását támogató hivatalos oldalunkon.

Jelen tájékoztatóban foglaltakat egyelőre nem érinti, hogy az Európai Bizottság 2024. március 15-én nyilvánosságra hozta hivatalos javaslatcsomagját a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak megváltoztatására. Azok uniós intézmények általi elfogadása, továbbá az Európai Bizottság ezen túlmutató, idei évre vonatkozó és végrehajtást egyszerűsítő, még nem közzétett szabályozás módosításai elfogadásuk esetén 2024. év közben tudnak majd érvényesítésre kerülni.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés