Hírek

A fehér gólyák visszatérnek a Körös-Maros Nemzeti Park területére

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületére is visszatértek a fehér gólyák. Az első visszatérő példányt itt március 11-én figyelték meg igazgatóságunk munkatársai. A legtöbb gólyapár már tatarozza fészkét, készülnek a tojásrakásra.

Forrás: pixino.com

A párok rendszerint nem egyszerre érkeznek. Először a hímek jönnek, s mire a tojók megérkeznek, addigra ők már ki is csinosítják a fészkeket. A tojó érkezésekor a párok rendkívül élénken kelepelnek, örülnek egymásnak, ez az országban több helyen kihelyezett webkamerákon is jól megfigyelhető.

Érdekesség, hogy tavaly a nyár második felében egy hím fehér gólya Körösladány határában, egy hársfán épített fészket. Minden bizonnyal abban reménykedett, hogy egy tojónak megtetszik majd a helyszín, de sajnos nem így történt, annál is inkább, mivel ez már késői időpont lett volna a tojásrakáshoz. Magyarországon nagyon ritkán van példa arra, hogy egy gólya fán építsen fészket. Bízunk benne, hogy a körösladányi fészekben idén már fiókák is nevelkednek majd.

A KMNPI Dévaványai Tájegységében minden évben szép számban költenek fehér gólyák. A legtöbb (40-50) fészek Füzesgyarmaton van, de Szeghalom is a gólyapárok kedvelt települése.

agrotrend.hu / Körös-Maros Nemzeti Park

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés