Hírek

Nitrát adatszolgáltatás: Fontos határidők a magyar gazdák számára

Alig több mint egy hete van a magyar gazdáknak arra, hogy eleget tegyenek a nitrát adatszolgáltatásnak. Mint ismeretes, ez azok számára kötelező, akik nitrátérzékeny területen gazdálkodnak, illetve a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben tartott állatot az előző naptári évre vonatkozóan. Az adatszolgáltatás teljesítésére csak elektronikus úton van lehetőség, a Nébih honlapján. További változás, hogy az eGN felületén a teljes nitrát nyilvántartást szükséges rögzíteni.

Forrás: pixino.com

A nitrátérzékeny területeken gazdálkodóknak, valamint a területi érzékenységtől függetlenül minden állattartónak, aki a magánszemély háztartási igényeit meghaladó mértékben – vegyes állattartás esetén összesen 5 számosállat/ingatlan, baromfi esetében 3 számosállat/ingatlan – tart állatot az előző naptári évre vonatkozóan (január 1-jétől december 31-ig) adatszolgáltatást kell tennie a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján. Erre az eGN-ben 2024. január 1-je és 2024. március 31-e között van módja – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton teljesíthető. Az adatszolgáltatást minden fent említett gazdálkodónak teljesítenie kell még abban az esetben is, ha a trágyázásra vonatkozó sorok nulla értékkel szerepelnek. Természetesen azon gazdálkodók, akik egyéb támogatásuk kapcsán az alább elérhető útmutatóban szereplő adataikat már benyújtották az eGN-be, úgy számukra a Nitrát adatszolgáltatás már teljesítettnek tekintendő.

Jó tudni, hogy a nitrát nyilvántartás 2024-ben még vezethető papíron is, viszont az adattartalmat 2025. március 31-ig be kell tölteni a rendszerbe. Az eGN folyamatos adattöltésre készült, ezért a hatóság azt javasolja, hogy a nyilvántartást a jövőben közvetlenül a rendszerben vezessék az érintettek. Ezzel elkerülhetik a kettős adminisztrációt és a határidő előtti betöltési dömpinget.

Fontos továbbá, hogy műtrágyázás 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozottan realizálódjon, az 59/2008 FVM rendelet 3-4. számú mellékletében foglalt maximális értékek figyelembevételével. Istállótrágyázás esetén talajvizsgálat nem szükséges, azonban ez esetben a szerves eredetű összes nitrogén éves értéke nem haladhatja meg a 170 kg/ha értéket. (Talajvédelmi tervhez kötött tevékenységek esetében pl. hígtrágya, szennyvíziszap stb. a dózist a terv alapján az engedély vagy a végzés tartalmazza.) A kitöltési útmutató az alábbi linken érhető el.

Amennyiben az ügyfél átad/átvesz szervestrágyát úgy tudni kell az átadó/átvevő ügyfél FELIR azonosító számát is. Adatszolgáltatás hiányában a talajvédelmi hatóság nitrát adatszolgáltatási bírságot szabhat ki, melynek mértéke 10 ezer forinttól 100 ezer forintig terjedhet.

agrotrend.hu / OTP Agrár

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés