Hírek

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Az előző negyedévhez képest javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai, majdnem minden érintett bizakodóbb, mint a járvány első hulláma alatt – derül ki a Takarékbank harmadik negyedéves felméréséből. Heti hírösszefoglalónk.

Az élelmiszerek nem terjesztik a vírust – Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a COVID-19 terjedésében – közölte az országos főállatorvos a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Fotó: pixabay.com

A sok eső hátráltatta a szántóföldi munkákat – Az őszi időszakban is számos feladat vár a mezőgazdasági tevékenységet folytatókra. A szántóföldi munkákat azonban most napokra megakasztotta a nagy mennyiségű csapadék. A vetések viszont örömmel fogadták a szárazság után érkező vizet.

Nagyobb a megrendelt mennyiség, mint a kiszállítható kukorica – Az idén közel tíz százalékkal csökken az Európai Unió kukoricatermelése, ami felvitte az uniós átlagnál jobb, de a vártnál gyengébb hazai termés árát is. Az exportkereslet és a hazai felhasználás sem engedi csökkenni az árakat.

Nincsen szerencsés helyzetben a hazai vadgazdálkodás – Soha annyi pénzt nem hagytak Magyarországon a nemzetközi zöld kalaposok, mint az előző vadászidényben. A pandémia azonban derékba törte az ágazat prosperitását.

Fotó: pixabay.com

Nyilvánosak az átmeneti támogatások összegei – Megjelent Az agrárminiszter 50/2020. (X. 16.) AM rendelete a 2020. évi átmeneti nemzeti támogatás jogcímeihez kapcsolódó támogatások összegeinek megállapításáról.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás – Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban – közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel.

Elfogadhatatlan az azonos márkanév alatt szereplő termék eltérő minősége – A fogyasztók többsége elutasítja a kettős minőséget, vagyis azt, ha azonos márkanév alatt országonként eltérő minőségű élelmiszerek kerülnek forgalomba – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legutóbbi felmérésének adataiból.

Fotó: pikist.com

Javultak a mezőgazdaság kilátásai – Az előző negyedévhez képest javultak a magyar mezőgazdaság kilátásai, majdnem minden érintett bizakodóbb, mint a járvány első hulláma alatt – derül ki a Takarékbank harmadik negyedéves felméréséből.

Durva élelmiszerdrágulás – Idén az élelmiszerárak növekedésének üteme több mint kétszerese az átlagos fogyasztói árindexének. De vajon mennyi jut ebből az élelmiszer terméklánc többi szereplőjének?

Továbbra is terjed az ASP Németországban – Egy újabb, az afrikai sertéspestis (ASP) vírusával fertőzött vaddisznót találtak Németországban, ezúttal is az ország keleti részén fekvő Brandenburg tartományban, a lengyel határtól nem messze. Lengyelországból, a szigorú német óvintézkedések ellenére terjedt át a vírus az országba.

Fotó: pikist.com

Ötödével drágul a búza, készülhetünk kenyérfronton – A Gabonatermesztők Országos Szövetsége nem sok jóval biztatja az 1,2 millió tonna búzát kenyér formájában elfogyasztó magyar lakosságot.

Az agrártársadalom 1956-ban is kiállt magáért – Magyarország függetlenségéért a forradalom mártírjai tették meg az első lépéseket, a magyar nép együttes erővel lépett fel 1956 októberében a diktatúra ellen, a demokrácia helyreállítása és a nemzeti függetlenség érdekében – jelentette ki Farkas Sándor az Agrárminisztérium miniszterhelyettese az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából megtartott ünnepségen.

AGRO7 – az agrárvilág legfrissebb hírei – Megszületett a megállapodás a Közös Agrárpolitika reformjáról, a hazai gazdák továbbra is biztonságosan termelhetnek, hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter. Sándorfy András, a Bázismag Kft. és az Elitmag Kft. igazgatójának gondolatai a kalászos gabonáról és a kukoricáról. Az Agrármarketing Centrum az alma fogyasztására ösztönöz mindenkit. Szijártó Bálint az RWA Magyarország Kft. igazgatója mutatja be a cég termékpalettáját. Győrffy Balázs a NAK elnöke, a herendi vadászkiállításról beszélt.

Luxemburgi siker: megvédték a termelők pénzét a V4 országok – Sikerült megtalálni az egyensúlyt a zöldtörekvések előmozdítása és a versenyképesség növelése között az Európai Unió agrárminiszterei által ezen a héten elfogadott, a közös agrárpolitika jövőjére vonatkozó javaslatában – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Nagy István. Az agrárminiszter lapunknak a gazdák mindennapjaira vonatkozó legfontosabb újdonságok mellett a tárgyalások részleteiről is beszélt, kiemelve: magyar siker, hogy a kisgazdaságoknak nem kell újabb, nagy terhet jelentő vállalásokat tenniük. Emellett az állattartók és a kertészeti ágazat termelői 2023-tól is megkapják a tevékenységük mellé járó támogatásokat.

agrotrend.hu

 

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés