Hírek

Kerüljük el a mustgáz mérgezést!

Heves vármegyében jellemző a bortermelés, ebből adódóan számos pince és pincerendszer található itt. Elérkezett a szüret ideje szűkebb hazánkban is, ezért fontos beszélni róla, hogy a szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem megfelelő körülmények között komoly veszélyt jelent.

Nagy Csaba elmondta, miért is veszélyes a mustgáz.

– A mustgáz a gyümölcsök és a must erjedésekor keletkező szén-dioxid, amely a levegőnél nehezebb gáz, és az oxigént kiszorítva a padló szintjétől feltölti az adott helyiséget. Egy liter erjedő must csaknem 42 liter szén-dioxidot termel. A szén-dioxid önmagában nem mérgező, azonban mivel nehezebb a levegőnél, így egy szellőzés nélküli pincében oxigénhiányos környezetet hoz létre. Rövid idő alatt mérgezést szenvedhet, aki ilyen pincébe megy le. A tünetek pedig szédülés, hányinger és mentális zavar formájában is megmutatkozhatnak. Ezeket az eszméletvesztés, végül a fulladás is követheti – részletezte.

Forrás: pxhere.com

A megelőzés és az öngondoskodás itt is kiemelt szerepet kap a tragédiák elkerülésében, hiszen ha az említett tünetekből ismerjük fel, akkor már megtörtént a baj. Fontos tehát tudni, hogyan ismerhetjük fel a színtelen gázt.

Nagy Csaba felhívja a figyelmet arra, hogy célszerű felszerelni a pincékbe szén-dioxid-érzékelőt, vagy ha ilyen épp nem áll rendelkezésre, akkor alkalmazható a közismert gyertyás módszer is, amikor az ember egy meggyújtott gyertyával ellenőrzi, van-e elég levegő a pincében. 

– Fontos, hogy az égő gyertyát ne kézben, hanem például egy lapáton tartsuk magunk előtt, minél közelebb a talajszinthez, és úgy menjünk le a pincébe. Ha a gyertya elalszik, azonnal hagyjuk el az életveszélyes pincét – hangsúlyozta.

A mustgázmérgezés megelőzhető például a pincék megfelelő szellőztetésével és gázérzékelő riasztóberendezéssel is. 

Ha megtörténik a baj, és észrevesszük, hogy valaki elájult egy ilyen pincében, akkor jusson eszünkbe, hogy a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni! Egy szűrő típusú légzőálarc hamis biztonságérzetet ad, ezért aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot, és kérje a tűzoltók segítségét!

– Szén-dioxid mérgezés esetén legfontosabb feladat, hogy a mérgezett személyt mielőbb ki kell vinni a mérgezés helyszínéről szabad levegőre, ha pedig eszméletlen, nem lélegzik, akkor biztosítani kell a légutak átjárhatóságát, és meg kell kezdeni a lélegeztetést! Gázmérgezés gyanúja esetén minden esetben indokolt mentőt hívni – húzta alá Nagy Csaba.

agrotrend.hu / heol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés