Hírek

Képzett agrárszakemberekre van szükség az innovatív mezőgazdasághoz – heti hírösszefoglaló

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Az új vidékfejlesztési pályázatok ismét lendületet adhatnak a növényházi zöldségtermesztésben tervezett beruházásoknak. Meghirdetésre került az első vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. Heti hírösszefoglaló.


Németh István: Egyre több vásárló keresi a minőségi élelmiszert

Sokat jelentett Németh István számára, hogy 2014-ben őt választották meg az Év Agrárembere díj Év Bio Gazdálkodója kategóriagyőztesének. Mint fogalmazott: „Ez a díj azt üzemi számomra, van értelme a munkámnak.”


Egyre több helyen gyullad ki a tarló

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már országszerte mintegy 1500 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, a leégett terület nagysága pedig meghaladja a 7 és fél millió négyzetmétert.

 


Az élelmiszeripar támaszkodhat az agrárszakképzési rendszerre

Az innovatív mezőgazdaság és élelmiszeripar működtetéséhez és fenntartásához szükség van jól képzett szakemberekre – közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Soós István Borászati Technikum Budafoki Tangazdaságban.


NAK-FruitVeB: az új vidékfejlesztési pályázatok ismét lendületet adhatnak az növényházi zöldségtermesztésben tervezett beruházásoknak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az új vidékfejlesztési pályázatok ismét lendületet adhatnak a növényházi zöldségtermesztésben tervezett beruházások megvalósításának.


Eredményesek voltak a hajtató kertészetek beruházásai

A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval. A fejlesztések ütemét ugyan megtörte a múlt évi kedvezőtlen gazdasági környezet, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az új vidékfejlesztési pályázatok ismét lendületet adhatnak az ágazatban tervezett beruházások megvalósításának.


Hogyan készüljünk az enyhe tél után a növények védelmére?

A HungaroMet szerint is rekord enyhe hónap volt a február, az időjárás, a hőingadozás a kórokozók és kártevők áttelelésének is igen kedvező volt. Itt a tavasz, így az Év Agrárembere díj növényvédelmi kategóriájának idei győztesét arról kérdeztük, hogyan látja a hazai növényvédelem helyzetét.


Minden második vásárló szerint a hazai termék egyet jelent a biztonsággal

A Magyar Termék Nonprofit Kft. tavaly augusztusban indult, A HAZAIBAN TÖBB VAN címmel futó kampánysorozatának márciusi állomása a METRO Nagykereskedelemmel közös promóciós együttműködés. Ennek részeként egy különleges elő-húsvéti gasztro-workshop keretében öt – Ceres Zrt., Haladás MG Zrt., Mary-Ker Pasta Kft., Mészáros – Borház Kft., Pápai Hús Kft. – Magyar Termék védjegyhasználó rendhagyó módon mutatkozik be.


Megjelent a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs támogatása

Meghirdetésre került az első vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. Az érintett gazdálkodók a Natura 2000 gyepterületek után vehetnek igénybe kompenzációs támogatást, amelynek rendelkezésre álló, tervezett keretösszege 36,1 milliárd forint – jelentette be Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.


Adategyeztetési kampány indul az ENAR-adatok frissítése érdekében

Adategyeztetést kezdeményez a napokban a Nébih a szarvasmarhát, juhot és kecskét tartó gazdaságoknál az Egységes nyilvántartási és azonosítási rendszer (ENAR) adatainak áttekintése és javítása érdekében – közölte az Agrárminisztérium (AM) szerdán.


Idén akár a fagyot is legyőzheti a kajszi

A gyümölcsfa át tudja vészelni a kisebb fagyokat a raktározott tartalékhőjével, amihez viszont melegebb talajhőmérséklet kell, ez pedig most adott.


Nébih ellenőrzés a szaporítóanyagok jogi megfelelőségéért

A tavasz érkezésével megkezdődött a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusítása, ezért a Nébih a vármegyei kormányhivatalok munkatársainak bevonásával megkezdte a piacokon, kirakodóvásárokon történő ellenőrzéseket, melyek célja az illegális szaporítóanyag-kereskedelem felderítése, valamint a helyes piaci magatartásra való felhívás. Ezúttal a lajosmizsei Országos Állat- és Kirakodóvásáron folytattak ellenőrzéseket a hatóság szakemberei. A korábbiakhoz képest kevesebb és kisebb mértékű hiányosságokat tártak fel.


12 év a fogyasztóvédelemért és az élelmiszerbiztonságért

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megalapításakor a céljai közé emelte, és ennek megfelelően immár 12 éve töretlenül tesz a fogyasztók védelmének érdekében. A hivatal több mint egy évtizedes fáradhatatlan munkája során a feladatok meghatározásában és végrehajtásában mindvégig meghatározó volt a fogyasztó fókuszú szemlélet – emelte ki dr. Nobilis Márton államtitkár a hivatal megalapításának évfordulója kapcsán.

 

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés