Hírek

Ezen a napon született Kiss József vízépítő mérnök

Nagyformátumú terveket alkotó és megvalósító vízépítő mérnökünk, KISS JÓZSEF (Buda, 1748. márc. 16. – Zombor, 1813. márc. 13.) tanulmányait a bécsi hadmérnöki akadémián végezte. Kamarai mérnökként számos értékes felmérést és tervet készített a Duna különböző szakaszaival kapcsolatban illetve a bácskai mocsarak lecsapolásáról.

Forrás: pxhere.com

Felismerve a Duna és a Tisza közti jelentős szintkülönbség hasznosításában rejlő lehetőséget, fivérével, Kiss Gáborral együtt tervet készített egy Monostorszeg és Bácsföldvár között építendő hajózó és lecsapoló csatornára. Ennek megépítése céljából Kempelen Farkas kamarai főmérnök támogatásával és pártoló véleménye alapján engedélyt nyertek az uralkodótól és részvénytársaságot szerveztek „Ferenc-csatornai királyi szabad hajózási társaság” néven, 1792-ben.

Kiss József vezetésével 1793-ban megkezdték a munkálatokat és a csatorna 1707-ben már Szapárig hajózható volt, amikor a társulat vezetősége a Kiss-fivéreket kibuktatta a társulatból és csatornaépítést Heppe Szaniszló építési igazgató vezetésével fejezték be. A forgalomnak 1802-ben átadott csatorna révén 227 kilométerrel rövidült meg az erdélyi só és a bánáti búza vízi útja Pestig. A társulat 25 év alatt 20 millió forint jövedelemre tett szert – a Kiss-fivérek viszont mellőzötten, elszegényedve haltak meg.

agrotrend.hu / Jeles Napok

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés