Hírek

Egyre több helyen gyullad ki a tarló

A tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt megemelkedett a szabadtéri tüzek száma. Idén már országszerte mintegy 1500 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, a leégett terület nagysága pedig meghaladja a 7 és fél millió négyzetmétert.

– Idén már mintegy harminc szabadtéri tűzesethez riasztották a Békés vármegyei tűzoltókat, a leégett terület nagysága meghaladja a kilencezer négyzetmétert. A legnagyobb szabadtéri tűz idén Gyomaendrődön volt február 19-én, ahol háromezer négyzetméteren lángolt a száraz fű – mondta el Várszegi György tűzoltó főhadnagy.

A Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye.

Forrás: pxhere.com

Hatalmas szabadtéri tüzek alakulhatnak ki

– Amíg ki nem zöldül a természet, nem indul meg a növényekben az intenzív folyadékáramlás, a legkisebb szikra, vagy hőforrás is hatalmas tüzek kialakulásához vezethet. Ezek elkerülése érdekében kell betartani a tűzvédelmi szabályokat – sorolta, hozzátéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni.

A tűzvédelmi előírások megszegéséért az okozott kár és a veszély mértékétől függően húszezer forinttól akár három millió forintig terjedő bírsággal is járhat.

– Aki égetéssel szabadulna meg a zöldhulladéktól, az először győződjön meg arról, hogy van-e erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak; ha van, nézze meg, mikor szabad égetni. Amennyiben engedélyezik az égetést, össze kell gyűjteni egy-két négyzetméteres területen egy kupacba a száraz növényeket, meg kell tisztítani a környezetet, hogy a tűz ne tudjon továbbterjedni. Ki kell készíteni oltóvizet és valamilyen szerszámot, amellyel kordában tudja tartani a tüzet, emellett csak szélcsendes időben szabad meggyújtani a növényeket. A tüzet egy pillanatra sem szabad magára hagyni, ha feltámadna a szél, azonnal el kell oltani. Ha továbbterjedne a tűz, azonnal értesíteni kell a 112-es segélyhívó számot – részletezte Várszegi György. Hangsúlyozta, tűzvédelmi és környezetvédelmi szempontból javasolt a növényi hulladék komposztálása, vagy elszállíttatása.

agrotrend.hu / beol.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés