Agrárportrék

Németh István: Egyre több vásárló keresi a minőségi élelmiszert

 

Sokat jelentett Németh István számára, hogy 2014-ben őt választották meg az Év Agrárembere díj Év Bio Gazdálkodója kategóriagyőztesének. Mint fogalmazott: „Ez a díj azt üzemi számomra, van értelme a munkámnak.”

Németh István feleségével közösen 1993-ban alapította meg a bio gazdaságát a Győr közelében található Rábcakapin. Családjával az elsők között tértek át az ökológiai gazdálkodásra, a kezdeti 20 hektáros birtokot mára 320 hektárra bővítették.

Kertészetük látogatható, évente több rendezvénynek is helyet adnak és a Nyugat-magyarországi Egyetem Mintagazdaságaként is működnek 2000 óta.

Fotó: Németh István

A termékek között szántóföldi növények és zöldségek is helyet kapnak. Húsz hektáron termesztenek elsősorban jól tárolható zöldségeket, mint például sárgarépát, burgonya-, hagyma-, és káposztaféléket valamint idényzöldségeknek is hely kerül a vetésforgóban, úgy mint paprika, paradicsom és csemege uborka.

A szántóföldeken pedig főként búzát, kukoricát, napraforgót, kölest, illetve bükkönyt termesztenek.

„Gabonáink egy részét külföldön értékesítjük, azonban az ukrán gabonák Európai Unióba való beáramlása miatt egyre nehezebb a helyzet.– fogalmazott Németh István.

„Jellemzően ár alatt tudunk értékesíteni, de az is előfordul, hogy nem tudjuk érvényesíteni a termelési költségeket sem” – tette hozzá.

Németh István elmondta, sikeres beruházásokon vannak túl.

„Burgonyatárolót építettünk, és csomagológépeket állítottunk üzembe, melyek teljesen lebomló anyagokat használnak fel. Sok tervünk van a gazdaság fejlesztését illetően, ám megvárjuk a 2024-es év alakulását” – árulta el.

A bio gazdaságban mindenre fel vannak készülve, az időjárás viszontagságaira válaszul kiépítették az öntözőrendszert. Különösen nagy hangsúlyt helyeznek a talaj termőképességének megőrzésére és javítására, ennek érdekében visszaforgatják a szármaradványokat, és természetes baktérium készítményekkel táplálják a talaj élővilágát.

„Eredménynek tartjuk, hogy az első talajmintavétel óta (1995) napjainkig 1,4%-kal nőtt a talajunk humusztartalma” – mondta a szakember.

Termékeiket a hazai piacon is értékesítik, jelen vannak a Spar üzleteiben, de helyben és a budapesti bio piacon is elérhetők a zöldségeik, illetve a lisztjeik.

Reménykeltő, hogy az input árak el kezdtek csökkenni, emellett nő a hazai fizetőképes kereslet és a tudatos vásárlók köre, ezért Németh István bízik benne, életben maradnak a minőségi élelmiszert előállító magyar bio gazdaságok és 2024-ben kedvezőbb lesz a bio termékek piaca.

agrotrend.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés
Hirdetés