Hírek

Így összegezte a mezőgazdaság idei teljesítményét Fazekas

A tárcavezető szerint a magyar mezőgazdaság a kedvezőtlen időjárás és piaci viszonyok ellenére idén is megismételte a 2014-es teljesítményét. Jó néhány terület ugyanakkor komoly bajban van – vont mérleget a Kossuth rádióban a földművelésügyi miniszter.


fotó: magyarhirlap.hu

A magyar gyümölcsnek és zöldségnek stabil piacai vannak, így a kormány tovább akarja növelni a termelést, amire a FruitVeb szakmai szervezettel már ki is dolgozott egy stratégiát – mondta a tárcavezető. A biotermékekre vonatkozóan is növekedhet a kereslet, hisz az egészséges életmód magával hozza, hogy több bio, funkcionális, tanyasi vagy kézműves élelmiszert vásárolnak az emberek. A biogazdálkodást a különböző uniós támogatások is preferálják – tette hozzá.

Jó néhány terület ugyanakkor komoly bajban van. A tejkvóta megszűnését szokták említeni, de nem az a fő probléma – vélte. Az orosz embargó hatásai tartósak, a közel-keleti háborús helyzet is csökkentette a lehetőségeket, Kína is többet termel, így kevesebbet vesz – sorolta. Erre az EU még nem találta meg a választ, de jövő év első felére remélhetőleg rendeződik a helyzet – emelte ki. A sertéshús szintén az orosz embargóval van összefüggésben, Oroszország ugyanis nem engedi be az árukat a területére. A termékfelesleg keresi a helyét az európai, így a magyar piacon is, az alacsony ár azonban rendkívül komoly gondot jelent – hangsúlyozta.

A húsmarhánál fontos piac Törökország – folytatta, ahol bár voltak problémák, de a felvevőpiacok biztosítottak, hisz a minőségi marhahús iránti érdeklődés változatlan. A juhágazat tudta növelni a termelést, és nagy lehetőség van a bárányhús-keresetben is – sorolta. A méhészetnél ugyanakkor komoly gond volt idén az import mézhamisítási ügy miatt – fűzte hozzá a miniszter.

Magyarország újra nettó borexportőr lett, túl került azon az időszakon, amikor a szőlőkivágás volt a jellemző; helyette már több ezer hektárnyi új telepítés történt. A belföldi és a külföldi piacon is keresett a magyar bor – mondta. A magyar pálinka is átlépte a határokat, piaci offenzívában van, ám nincs könnyű dolga, mert minden országban megvannak a kedvelt röviditalok – húzta alá Fazekas Sándor.

agrotrend.hu / hirado.hu

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés