Hírek

Így alakulnak 2017-ben a mezőgazdasági gépi munkák költségei

A most közreadott költségek irányadóknak tekintendők, bérmunkáknál a szolgáltató és az igénybe vevő alkupozíciója is módosíthatja azokat.

A NAIK MGI valós gazdasági adatok figyelembevételével kidolgozott táblázata, a fontosabb termeléstechnológiai műveletek végzése során jelentkező gépi munkák önköltségét tartalmazza, az erőgépek (traktorok és magajáró betakarítógépek) motorteljesítményének függvényében, átlagos üzemelési körülmények között (I.területi kategória).


fotó: pixabay.com

A már nem hatályos, de jobb híján a gyakorlatban elfogadott 13/1988(XII.22.) MÉMill. a 60/1992 (IV.1.) Korm. rendeletek a gépi munkavégzés nehézségi fokot négy területi kategóriába sorolták:

–    Az I. területi kategória sík fekvésű, középkötött talajokra és területre vonatkozik (táblázat)
–    A II. területi kategóriában a sík, kötött és enyhe lejtésű középkötött területek sorolhatók. Ezeknél a műveleti költségeket 1,16-os szorzószámmal kell növelni. 
–    A III. területi kategóriába sík laza homok és az igen kötött talajú, valamint az enyhe lejtős kötött és a lejtős középkötött talajú területek tartoznak. Ezeknél a táblázat költségeit talajmunkáknál 1,38, felszíni munkáknál 1,24 szorzószámmal kell korrigálni. 
–    A IV. legnehezebb területi kategóriát az enyhe lejtésű, laza homok és az igen kötött területek, valamint a lejtős kötött és igen kötött területek sorolhatók. Ezeknél a szorzószámok talajmunkáknál 1,72, felszíni munkáknál pedig 1,44. A lejtő meghatározásához mértékadók az alábbi adatok:
•    sík terület: 0,0-5,0 % lejtésig
•    enyhe lejtős terület. 5,1-12,0 %-ig
•    lejtős terület: 12,1-17,0 %-ig.

Az átlagostól eltérő, nehezebb körülmények között végzett munka költségét, a szorzókulcsok segítségével lehet korrigálni. Hasonlóan figyelembe lehet venni talajművelésnél, a talajállapot (túl száraz, túl nedves, gyomos stb.) következtében fellépő munkavégzési nehézségeket is. Amennyiben a táblázatban szereplő költségeket a bérmunkavégzés során kívánják alkalmazni, akkor hozzá kell számolni a bérvállalkozó elvárt hasznát (nyereségét is), illetve fel kell számítani az ÁFA-t is, mivel a táblázatban szereplő költségek nettó értéken kerültek meghatározásra.

A táblázat megtekintéséhez kattintson IDE!

agrotrend.hu / Dr. Hajdú József

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés